Vinicius, victima rasismului. Președintele Braziliei, șeful FIFA și numeroși jucători i-au transmis mesaje de susținere fotbalistului de la Real Madrid
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Antrenorul echipei de fotbal Real Madrid, Carlo Ancelotti, a deplâns faptul că "La Liga are o problemă cu rasismul", după incidentele petrecute la meciul pierdut în faţa Valenciei, cu 0-1, duminică seara, pe Mestalla, care l-au implicat în mod special pe Vinicius Junior, eliminat pe final de meci, informează AFP.  

"Nu mă gândeam să elimini un jucător din cauză de rasism, nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Ce s-a întâmplat astăzi (duminică), am mai văzut, dar în această manieră nu. Este inacceptabil. Liga spaniolă are o problemă cu rasismul. Şi problema nu este Vinicius. Vinicius este victima. Dar este o problemă foarte gravă", a spus antrenorul italian într-o conferinţă de presă.

Pe tot parcursul meciului, publicul de pe stadionul Mestalla l-a insultat pe jucătorul brazilian. Ancelotti a afirmat cum a auzit stadionul strigând "mono", maimuţă în spaniolă, dar un ziarist a precizat la conferinţa de presă că aceştia strigau "tonto", care înseamnă imbecil în spaniolă.

"Dar de ce credeţi că arbitrul a întrerupt meciul? Pentru că îi striga publicul 'imbecil' lui Vinicius? Nu. Arbitrul a întrerupt meciul pentru că a deschis protocolul rasismului", a susţinut Ancelotti.

În min. 70, Vinicius l-a arătat cu degetul pe un suporter, iar apoi jucătorii au mers să raporteze arbitrului.

"L-am întrebat pe Vinicius dacă vrea să mai continue şi voia. Arbitrul mi-a spus că trebuie să continue, că va aplica protocolul dacă se repetă. Dar s-a repetat, pentru că atunci când i-a arătat cartonaşul roşu tot stadionul a început să strige maimuţă, maimuţă. Aşa ceva nu poate continua. Sunt trist", a regretat tehnicianul italian.

Valencia CF, echipă implicată în lupta pentru evitarea retrogradării, a învins la limită pe teren propriu, cu scorul de 1-0, formaţia Real Madrid, la capătul unui meci tensionat disputat duminică seara în etapa a 35-a a campionatului de fotbal al Spaniei.

Gazdele au marcat unicul gol al al întâlnirii în minutul 32, prin Diego Lopez, distanţându-se la cinci puncte de "zona roşie" a clasamentului în urma acestui succes.

Reacțiile venite în urma incidentelor

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a condamnat luni insultele adresate starului echipei Real Madrid, Vinicius Junior, în cursul meciului disputat la Valencia, în campionatul de fotbal al Spaniei, şi a cerut măsuri împotriva "fascismului şi rasismului" pe stadioane, informează AFP.

"A fost atacat. L-au numit maimuţă", a spus cu indignare Luna, în timpul unei conferinţe de presă la Hiroshima (Japonia), după un summit G7 la care a fost invitat.

"Nu este posibil, în plin secol XXI, să existe prejudecăţi rasiale atât de puternice pe atâtea stadioane de fotbal", a adăugat el, exprimându-şi "solidaritatea" cu atacantul brazilian.

"Este nedrept ca un băiat sărac, care s-a descurcat atât de bine în viaţă, care poate că este pe cale să devină cel mai bun jucător din lume - cu siguranţă este cel mai bun de la Real Madrid - să fie insultat pe toate stadioanele pe care joacă", a continuat Lula.

Preşedintele Braziliei a cerut FIFA şi Ligii spaniole să ia "măsuri serioase" în acest caz. "Nu putem permite fascismului şi rasismului să se instaleze pe stadioanele de fotbal", a spus el.

Preşedintele FIFA, elveţianul Gianni Infantino, şi-a exprimat solidaritatea faţă de brazilianul Vinicius Junior, atacantul echipei Real Madrid, care a fost încă o dată victima insultelor rasiste, de această dată pe stadionul Mestalla din Valencia, cu ocazia unui meci din campionatul de fotbal al Spaniei.

"Toată solidaritatea noastră faţă de Vinicius. Nu este loc pentru rasism în fotbal sau în societate, iar FIFA îi sprijină pe toţi jucătorii care s-au confruntat cu o astfel de situaţie", a scris conducătorul forului fotbalistic mondial într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

"Evenimentele petrecute în timpul meciului dintre Valencia şi Real Madrid arată cât de crucială este această luptă", subliniază Infantino în mesajul său, în care aminteşte că pentru aceasta "există un proces în trei etape în competiţiile FIFA şi se recomandă să fie folosit la toate nivelurile fotbalului".

"În primul rând, jocul este oprit şi se anunţă. În al doilea rând, jucătorii părăsesc terenul de joc, iar crainicul spune că dacă atacurile continuă, jocul va fi abandonat. Meciul se reia şi, în al treilea rând, dacă atacurile continuă, meciul se va opri şi cele trei puncte vor reveni adversarului. Acestea sunt regulile care ar trebui aplicate în toate ţările şi în toate ligile", explică preşedintele FIFA.

"Este clar că e mai uşor de spus decât de făcut, dar trebuie să o facem şi trebuie să o susţinem prin educaţie", adaugă Infantino în finalul comunicatului său.

Și Kylian Mbappe, atacantul echipei Paris Saint-Germain, a publicat un mesaj de susţinere pentru fotbalistul brazilian Vinicius Junior, după ultimele insulte rasiste la care a fost supus jucătorul formaţiei Real Madrid, duminică, la Valencia, informează cotidianul L'Equipe.

"Tu nu eşti singur. Noi suntem aici cu tine şi te susţinem", a scris superstarul francez, în limba engleză, pe contul de Instagram.

La rândul său, atacantul brazilian al lui PSG, Neymar, a transmis cuvinte de afecţiune şi de sprijin pentru coechipierul său de la "Selecao", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel