Viniciu Moroianu, stagiune dedicată profesorilor și discipolilor la Casa Artelor Dinu Lipatti
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Viniciu Moroianu, pianist concertist și pedagog la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti este invitatul special al celei de-a XV-a ediție a Programului CASA LIPATTI Open Stage - Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor şi Discipolilor.

Programul CASA LIPATTI Open Stage oferă tinerelor talente ocazia de a evolua în faţa publicului pe scena care a găzduit evenimente cu personalităţi emblematice ale culturii româneşti. Totodată, programul urmărește să ofere recunoaștere profesorilor emeriți din domeniul muzicii clasice, chiar în Salonul de muzică al Casei Lipatti, unde marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti a studiat intens, el însuşi fiind un pedagog talentat şi recunoscut la nivel internaţional.

Prof. dr. Viniciu Moroianu are o bogată activitate concertistică şi a fost distins cu premii în competiţii naţionale şi internaţionale, precum Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România în 1981, pentru interpretarea „Sonatei a treia pentru pian” de George Enescu, şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” din Bucureşti în 1992, pentru restituirea şi prezentarea în concert a „Fanteziei op. 8” de Dinu Lipatti. În anul 2005, a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creaţia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Promotor al creației lui Dinu Lipatti, Viniciu Moroianu le-a insluflat studenților săi dragostea pentru genialul pianist și compozitor, mulți dintre acești discipoli având în repertoriu creațiile semnate de acesta.

La propunerea directorului Casei Lipatti, regizoarea Alice Barb, Viniciu Moroianu a devenit singurul pianist român care are în repertoriu Integrala compozițiilor pentru pian solo de Dinu Lipatti, care a fost prezentată publicului încă de la inaugurarea Casei Artelor Dinu Lipatti, în anul 2018, și a devenit un Recital reper și o tradiție în cadrul Festivalului “I Love Lipatti”. Proiectul s-a concretizat într-o Înregistrare realizată chiar pe scena Salonului de muzică al Casei Lipatti, care urmează a fi lansată sub forma unui Album CD, în Premieră Absolută.

Așadar, vineri, 18 februarie, de la orele 18:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti are loc Recitalul Extraordinar susținut de pianistul Viniciu Moroianu și discipolii săi: Daniel Dumitrașcu, Emanuela Ioniță, Sebastian Cazan și Karina Uță. Programul cuprinde piese semnate de George Enescu, Mihail Jora, Dinu Lipatti, Frederich Chopin, Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Maurice Ravel.

            

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel