Vine iarna? Verifică trio-ul de aur la maşină
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Odată cu venirea iernii, trebuie verificat aşa numitul trio de aur al maşinii. 

Cele mai importante lucruri de care depinde siguranța pasagerilor iarna fac parte din așa zisul trio de aur – lumini, anvelope și frâne. Acestea sunt primele care trebuie verificate în sezonul rece. Nu plecați la drum dacă oricare dintre acestea nu îndeplinește standardele de siguranță.

1. Lumini

Farurile nu trebuie doar să funcționeze, ci trebuie să fie și corect reglate. Șoferii trebuie să verifice reglajul farurilor încă din toamnă, când întunericul cade mai devreme iar conducerea pe timp de noapte crește ca pondere. Farurile incorect reglate fie nu vor ilumina corespunzător drumul, fie îi vor orbi pe cei care vin din față. Ambele situații sunt la fel de periculoase. Înainte de a porni la drum trebuie să verifici, de asemenea, ca sticla farurilor să fie curată. În special în cazul farurilor cu lupă, mizeria depusă pe far va afecta serios eficiența acestora.

2. Anvelope

Anvelopele sunt esențiale pentru rularea în siguranță la temperaturi scăzute. Nu degeaba legislația impune montarea anvelopelor de iarnă sau all-season adaptate pentru iarnă. Acestea se recunosc după marcajele speciale M+S, fulgul de nea sau „muntele cu trei vârfuri”. Cei care sunt prinși fără anvelope de iarnă pe șosele acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă o amendă substanțială și reținerea certificatului de înmatriculare. Chiar dacă nu a nins, anvelopele de iarnă asigură o aderență superioară în condiții de frig. Sub temperaturi de 7 grade Celsius, cauciucul anvelopelor de vară se întărește și nu mai poate asigura performanțele de frânare necesare.

3. Frâne

Un sistem de frânare perfect funcțional este esențial pe drumurile acoperite cu zăpadă sau cele cu aderență scăzută. Prin urmare, este esențial ca sistemul de frânare să fie verificat la începutul iernii. Momentul perfect pentru a face acest lucru este atunci când schimbi anvelopele cu cele de iarnă. În afară de starea discurilor și a plăcuțelor de frână, șoferii trebuie să verifice și nivelul lichidului de frână. Scăderea nivelului din vasul de expansiune trădează o problemă mult mai gravă a sistemului de frânare – mașina trebuie verificată obligatoriu într-un service specializat, scrie promotor.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel