Vine cutremurul? Cât de sigure sunt prognozele lui Mărmureanu
În 2007, Gheorghe Mărmureanu declara că nu este cazul să ne aşteptăm la un cutremur major până în...2010. Care este ultima prognoză a şefului seismologilor români şi cât de credibil este calculul? Ce interes au autorităţile să calmeze populaţia?
O reclamă mascată din Adevărul a redeschis tema, folosind pretextul disputei de săptămâna trecută între specialiştii români şi seismologii din Ucraina. Aceştia declaraseră că „zona Vrancea s-a trezit”. Autorităţile din România, în frunte cu celebrul Gheorghe Mărmureanu, au liniştit populaţia, dar rămăsese întrebarea “de ce s-au băgat ucrainienii?”. Un reprezentant al firmei care vinde pagere de alarmare rapidă a fost rugat să dea lămuriri ziarului, aşa încât să afle cât mai mulţi clienţi potenţiali de existenţa acestei organizaţii. „Atragerea de fonduri locale, publicitatea sau posibila celebritate pot fi motive pentru care aceşti «specialişti» ucrainieni se «distrează» cu un subiect atât de sensibil pentru noi”, a spus specialistul promovat de Adevărul.
Termenele, schimbate în fiecare an
Ok. Metodele de marketing ale organizaţiilor private sunt diverse. Ce interes au însă reprezentanţii Institutului de Fizica Pământului să nege constant orice pericol? În 2007, Gheorghe Mărmureanu declara, în Evenimentul Zilei, că nu este cazul să ne aşteptăm la un cutremur major până în...2010. “După 2010 este posibil ca în Vrancea să se producă un cutremur mai puternic decât cel din 1977, dar care să fie la o adâncime foarte mare. Asta înseamnă că şocul principal va fi simţit pe direcţia Iaşi-Chişinău, cum a fost în 1940. Doar seismele de la adâncimi mai mici atacă Bucureştiul, ca în 1977”, spunea Mărmureanu acum trei ani, în Adevărul. Tonul deosebit de liniştitor îi poate păcăli pe cei care nu ştiu că şi în 1944 au fost numeroase victime în Capitală. Această declaraţie ar putea explica şi interesul ucrainienilor: dacă seismul de adâncime va merge spre nord-est, de ce nu ar ajunge şi la ei?
Privite retrospectiv, metodele de “prognoză” folosite de Mărmureanu au mai degrabă darul să ne înspăimânte. În 2009, el şi-a reevaluat calculele, declarând că “nu va mai fi cutremur catastrofal nici în 2013, nici în 2015, pentru că Vrancea nu este încărcată nici pe sfert”. Ieri, în Adevărul, Mărmureanu a decalat iar termenul, la 2021. Practic, de fiecare dată când trebuie să liniştească spiritele, el face trimitere la un orizont de timp cât mai îndepărtat. Jongleriile cu cifre sunt, de asemenea, înşelătoare. Mărmureanu a mai suţinut că un cutremur major nu se produce mai devreme de 65 de ani. Păi, între 1940 şi 1977, cât a trecut?
Mărmureanu, acuzat de amatorism
De altfel, profesorul George Purcaru, membru al Comisiei Europene de Seismologie, l-a acuzat de amatorism pe Mărmureanu. Purcaru, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt, spune că drectorul Institutului de Fizică a Pământului nu se pricepe să facă predicţii, fiindcă nu are pregătirea necesară. Purcaru declara ziarului Gardianul, în 2009, că un cutremur devastator se poate declanşa oricând la Vrâncioaia, dar nu se poate anticipa nici anul, nici direcţia pe care se va deplasa unda de şoc. Şi teoria “descărcărilor”, cu care Mărmureanu salută orice cutremur de 5-6 grade, susţinând că eliberează energia şi previne apariţia unui seism major, este contestată. Nici nu e greu: energia descărcată de un seism de 7,2 grade, ca acela din 1977, este de o mie de ori mai mare decât la un cutremur de 6 grade. Cum nu s-au produs 1000 de cutremure de 6 grade, nu pot fi făcute echivalări.
Strategie de imagine sau conspiraţie
Este posibil ca aceste intervenţii “liniştitoare” să fie o strategie de imagine a Institutului de Fizica Pământului, care să dea impresia că are lucrurile sub control şi merită banii investiţi pentru cercetare şi prognoză. Nu poate fi exclus ca autorităţile să fie cele care profită de “metoda Mărmureanu”: acum nu li se cer măsuri de consolidare a clădirilor, fiindcă pericolul vine abia în 2021. Dacă se produce un cutremur major, au pe cine să dea vina: specialiştii nu ne-au aertizat. Mărmureanu stă bine mersi în funcţie, oferind guvernului ce vrea să audă şi sperând că va prinde pensia înainte de marele seism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News