Data publicării:

Vin tare din urmă statele mici ale lumii: Puterea viitorului. Dr. Armen Sarkissian, observație-interesantă despre cele mai bogate țări / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Marina Leonova: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-geografie-turism-7634228/
Fotografie de la Marina Leonova: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-geografie-turism-7634228/

Rusia a fost o superputere și probabil încă își dorește acest statut. SUA reprezintă liderul lumii, iar China este în ascensiune.

Alegeri prezidentiale 2024

În acest context global, se pune întrebarea ce rol au statele mici. Se pare că întreaga lume se coagulează. UE încearcă să devină Statele Unite ale Europei, ceea ce se va și întâmpla probabil mai devreme sau mai târziu. În alte părți ale lumii se vor contopiri cum ar fi Canada – Statele Unite – Mexic din diverse puncte de vedere. Dr. Armen Sarkissian, influent lider armean care a avut o carieră diversă ca profesor de fizică, diplomat de rang înalt, Prim-ministru al Armeniei și Președinte al Republicii, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre acest subiect.

„Dacă ne uităm la lumea de azi, Statele Unite sunt numărul unu în lume în aspectul militar, sunt cel mai puternic stat militar din lume și cred că asta nu se discută. Ei bine, este singurul stat care poate trimite armata oriunde în lume și are o putere militară uriașă, are un buget militar imens și așa mai departe.

Desigur, ceilalți încearcă să se apropie, dar pentru moment Statele Unite sunt singura țară în această poziție. Istoric vorbind, această poziție este contestată de Rusia. Rusia, la fel ca și Statele Unite, are un arsenal uriaș de putere nucleară. Altfel, în celelalte părți ale spectrului militar, Statele Unite sunt singura țară fără rival. 

Dacă privim dintr-o altă perspectivă a vieții noastre, cum ar fi cea economică, vedem că lumea este, de asemenea, puțin bipolară. Avem Statele Unite și avem China care se apropie tot mai mult sau poate va deveni mai mare pe latura economică. Alții încearcă să recupereze, cum ar fi India, în primul rând, și apoi Brazilia. Sunt multe alte țări care încearcă să recupereze. 

Desigur, este uimitor: dacă luați Europa ca o singură entitate, este o entitate uriașă și, din punct de vedere economic, este o provocare atât de Statele Unite, cât și pentru China, dar nu este încă acolo. Nu ar trebui să punem Europa la socoteală.

Acum există o a treia dimensiune și acea a treia dimensiune aș numi-o o putere a viitorului. Aceasta se bazează pe inovație, pe cât de bine conduci țara, pe abilitățile de management și așa mai departe. 

Dacă iau astăzi cele mai bune 10 țări care sunt cele mai bune în e-guvernare, vom găsi țări europene care sunt numărul unu, numărul doi, numărul trei. Nu veți găsi state mari. Dacă ne gândim la inovație, statele care conduc inovația, topul 10 include doar Statele Unite și Marea Britanie. Toate celelalte încep de la Singapore, Suedia, Irlanda, Elveția și așa mai departe. Toate celelalte sunt state mici. Cred că dacă analizăm calitatea managementului unui stat - nu vorbesc despre propria mea observație, ci despre observațiile făcute de instituțiile internaționale, Big Four sau Bloomberg și altele - din nou vedem că statele mici sunt mult mai bine conduse decât statele mari, pe cap de locuitor.

Cred că „per capita”, cele mai bogate țări din lume nu sunt statele mari. Vorbim despre Luxemburg, Elveția, Irlanda, Singapore, Qatar”, a spus dr. Armen Sarkissian.

Vedeți continuarea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel