De ce nu respectă românii contractele. Bulai: Voi da un exemplu la care lumea va înjura. Să luăm cazul Mihai Viteazu
Profesorul și sociologul Alfred Bulai a adus în discuție faptul că în România contractele, fie sociale fie juridice, nu sunt respectate în niciun fel, lucru care nu se întâmplă în Occident.
Alfred Bulai a explicat că originea respectării unei promisiuni sau a unui contract e foarte veche și datează din perioada Evului Mediu, fapt care nu se întâmplă însă și în România.
Profesorul Bulai amintește că la noi „contractul e rupt în față” iar cel care nu-l respectă nu are nicio problemă să fie dat în judecată.
„Durează 4-5 ani, tu dai faliment de 50 de ori până rezolvă justiția cazul. Asta, dacă va fi rezolvat cazul”, a amintit Bulai.
„Vă dau un exemplu să ne înjure lumea, dau acest exemplu studenților mei: Cazul Mihai Viteazu.
Mihai Viteazu s-a dus și a cumpărat tronul. A strâns bani, s-a împrumutat de la boierii români și de la turci, și a cumpărat tronul. El a făcut un contract, însemnând că a stabilit niște reguli. Boierii l-au ales domnitor, cu condiția să dea ulterior bani, un fel de tribut. Era partea a unei înțelegeri de tip contract. Când au venit să ia banii, Mihai Viteazu i-a „ars” inclusiv pe cei care îl împrumutaseră.
Noi am învățat la istorie că acesta e un act de eroism. Să nu respecți contractul. Era o înțelegere, dar nouă ni s-a predat la școală că Mihai Viteazu nu putea să accepte așa ceva și a preferat să se lupte cu ei”, a amintit Bulai.
„Ce vreau să spune e că noi nu am avut istoric cultivată ideea de contract. Adică o promisiune care trebuie respectată. Atunci sigur că nu poți avea încredere, nu ai avut modele culturale care să fie promovate în societate”, a conchis profesorul și sociologul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii „Nod în Papură”, difuzată în fiecare sâmbătă la DC News.
Urmăriți integral emisiunea Nod în Papură cu Alfred Bulai și Val Vâlcu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News