Viktor Orban spune că linia politică a noului guvern din Germania vine în conflict cu cea a țărilor central-europene
Ungaria consideră că linia politică a noului guvern din Germania vine în contradicție cu cea a țărilor din Europa Centrală.
Noua linie politică a Germaniei va fi în conflict nu doar cu politica guvernului ungar, ci şi cu opţiunile societăţilor central-europene, în privinţa a tot ceea ce ele cred despre valori, familie, integrare (europeană) şi migraţie, a declarat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează agenţia MTI.
Programul de guvernare al noului executiv german este extrem de departe de ceea ce noi, în partea centrală a Europei, credem despre lume şi societăţi, a rezumat oficialul ungar.
Noul guvern german doreşte în mod clar crearea unor state unite ale Europei, dar măcar o face în mod deschis, nu prin extinderi pe ascuns ale puterilor instituţiilor europene şi prin slăbirea celor ale statelor membre în UE, a mai remarcat şeful de cabinet al premierului conservator ungar după consultarea programului de guvernare al viitoarei coaliţii guvernamentale de la Berlin, formată din trei partide progresiste, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP).
Acord de guvernare, semnat de 3 partide în Germania
Această coaliţie va încerca să obţină în UE schimbări ce pot fi implementate doar prin revizuirea tratatelor, iar Ungaria nu este singura ţară care se va opune acestor schimbări, anticipează oficialul ungar.
Cele trei partide germane au prezentat miercuri acordul de guvernare al coaliţiei lor care preia conducerea Germaniei după cei 16 ani de guvernare sub Angela Merkel, acord denumit: Să îndrăznim mai mult progres. Alianţă pentru libertate, justiţie şi durabilitate.
Printre ideile principale ale documentului ce va ghida Berlinul în anii următori regăsim susţinerea aprofundării integrării europene şi sprijinul pentru o Europă suverană, aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene acelor ţări despre care consideră că încalcă statul de drept, relaxarea regulilor privind naturalizarea migranţilor, precum şi accentul pe măsurile de meniu pentru combaterea schimbărilor climatice, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI - „Guvernul Semafor“ din Germania își propune legalizarea canabisului, renunțarea la cărbune și vaccinarea obligatorie
Instanța supremă a Uniunii Europene sancționează Ungaria pentru așa-numita lege „Stop Soros”
Instanța supremă a Uniunii Europene a hotărât că Ungaria a încălcat legislația UE, transformând în infracțiune sprijinirea de către persoane sau organizații a migranților și refugiaților solicitanți de azil, într-o nouă lovitură legală pentru guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban.
Decizia de marți este cea mai recentă dintr-o serie de hotărâri ale Curții Europene de Justiție (CEJ) împotriva măsurilor legale despre care Orban a spus că apără UE împotriva imigrației ilegale.
Ungaria a ridicat o barieră din sârmă la granița sa cu Serbia și Croația în 2015, când peste un milion de persoane, majoritatea fugind de conflictul din Siria, au intrat în UE, venind din Turcia, prin Grecia. Zeci de mii de oameni în zonele nordice ale blocului comunitar, în căutarea unor vieți mai bune.
Pe măsură ce soseau mai multe persoane, Orban a început să-l acuze pe miliardarul american de origine maghiară George Soros și ONG-urile sale că încurajează refugiații și solicitanții de azil să intre în Ungaria. În 2018, guvernul Ungariei a introdus o legislație cunoscută sub denumirea de legile „Stop Soros”, care ar transforma în infracțiune ajutarea solicitanților de azil (citșete continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News