Viktor Orban spune că al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia este ”o bombă atomică”. Moscova îl laudă: Curajos
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Viktor Orban nu e de acord cu pachetul de sancțiuni care vizează Rusia
Viktor Orban nu e de acord cu pachetul de sancțiuni care vizează Rusia
Moscova apreciază poziția premierului de la Budapesta, Viktor Orban, față de al șaselea pachet de sancțiuni discutat de UE. 

Ursula von der Leyen, președintă a Comisiei Europene, se arată încrezătoare că al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei va fi adoptat, asta în ciuda dezbaterilor, aflate la a treia zi de negocieri. Premierul ungar Viktor Orban consideră că sancțiunile Bruxellesului sunt o ”bombă atomică”.  

Președinta CE nu vede o problemă în prelungirea dezbaterilor cu privire la pachetul de sancțiuni ce va taxa, pentru a șasea oară, Rusia: ”Dacă mai durează încă o zi, atunci va mai dura încă o zi, dar ne mișcăm în direcția potrivită” spune Ursula von der Leyen. Ea s-a arătat optimistă cu privire la implementarea pachetului, conform unei declarații făcute vineri la Frankfurt, arată CNN: ”Sunt încrezătoare că vom implementa acest pachet”. 

Acest al șaselea pachet ar fi cel mai dur împotriva Moscovei. Sancțiunile sunt generate de războiul pe care l-a declanșat Rusia pe teritoriul Ucrainei. Printre acestea, pachetul cuprinde și un embargo asupra importurilor de țiței rusesc.

Orban compară sancțiunile cu o bombă atomică

Dar Viktor Orban, premierul de la Budapesta, nu a rămas impasibil la reacțiile Europei. Supărat, el i-a scris Ursulei von der Leyen o scrisoare în care este de părere că pachetul de măsuri va provoca mai multe pagube Ungariei decât Rusiei, dacă va fi adoptat. Consideră aprobarea acestui al șaselea pachet drept un eșec istoric. Viktor Orban nu s-a ferit să compare acest pachet de sancțiuni - care se află în dezbateri - cu o bombă atomică. Ungaria ar fi dispusă să negocieze dacă propunerile ar corespunde și cu interesele sale naționale. 

Și totuși, Ungaria și Slovacia, dependente de petrolul rusesc, primiseră termen finalul lui 2023 pentru a găsi surse alternative de petrol.

Viktor Orban este văzut ca un apropiat al lui Vladimir Putin. Federația Rusă nu a rămas nepăsătoare la reacția vehementă a premierului de la Budapesta, ci prin vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a transmis: ”Premierul ungar Viktor Orban a făcut un pas curajos într-o Europă tăcută. A refuzat să susțină embargoul energetic devastator pentru economia țării sale și sancțiunile nebunești împotriva personalităților religioase (Patriarhul Kiriil, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse)”, conform b1.ro

Citește și: EXCLUSIV  Hartmann: Dacă i se închide gazul, Ungaria se poate prăbuși în 48 de ore! Arma energetică este mai mult decât distrugătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel