Viktor Orban sfidează mandatul CPI: Ungaria nu îl poate aresta pe Putin
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Deși a semnat și ratificat Statutul de la Roma, Ungaria susține că nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta ajunge pe teritoriul țării panonice.

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria.

Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria, a explicat Gulyas.

El a precizat că guvernul ungar nu şi-a definitivat o poziţie cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă, a adăugat demnitarul ungar.

CITEȘTE ȘI     -    Mandat de arestare pe numele lui Putin. Aurescu: Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele comise în timpul războiului ilegal al Rusiei

Mandat de arestare pe numele președintelui rus

Vinerea trecută, Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său. Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o operaţiune militară specială, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja. 

CITEȘTE ȘI     -    Mandat de arestare pe numele lui Putin. Chirieac: Probabil nu va fi dus în fața justiției, dar în fața istoriei este cu siguranță condamnat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel