Data publicării:

Viktor Orban, scrisoare de mulțumire către Marcel Ciolacu. Bogdan Chirieac arată șansa României

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
scrisoarea de multumire. FOTO: Facebook @Viktor Orban
scrisoarea de multumire. FOTO: Facebook @Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei, a transmis o scrisoare de mulțumire către șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu.

Premierul ungar Viktor Orban, prezent la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, i-a transmis sâmbătă o scrisoare premierului român Marcel Ciolacu, mulțumindu-i pentru discuțiile recente desfășurate la București și pentru asigurarea unei desfășurări calme a evenimentului de la Băile Tușnad, a anunțat la Budapesta biroul de presă al lui Orban, potrivit agenției MTI, citat de Agrepres.

”Aș dori să vă mulțumesc pentru că m-ați primit la București. Vă mulțumesc dumneavoastră și autorităţilor române pentru că ați asigurat securitatea Universității de vară de la Băile Tușnad și pentru că discursul meu s-a putut desfășura astăzi pașnic și în liniște”, se arată în scrisoarea semnată de premierul ungar.

De asemenea, acesta din urmă i-a promis omologului său român sprijin și cooperare în chestiunile discutate la întâlnirea desfășurată miercuri la București.

În discursul rostit la Băile Tușnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească și despre ce nu poate, context în care oficialul ungar a atras atenția că țara sa va prelua președinția Consiliului UE și ”un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spațiul Schengen.

Potrivit premierului ungar, i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unități administrativ-teritoriale inexistente în România. ”Probabil s-au referit la Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut niciodată că acestea ar fi fost unități teritoriale românești”, a afirmat Viktor Orban.

De asemenea, a mai spus acestă că există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. "Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migrația, LGBTQ și războiul”, dar ”nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.

Șeful guvernului ungar a deplâns ”ofensiva LGBT+ a UE împotriva naţiunilor europene favorabile familiei”, estimând totodată că ”UE respinge moștenirea creștină” și organizează un ”program de mare înlocuire” a populației prin migrația venită din afara blocului comunitar.

El a combătut de asemenea ideile federaliste europene, despre care a spus că reprezintă o amenințare la adresa suveranității statelor și conduc la un ”leadership fără control" al Bruxellesului.

Citește și: Laszlo Tokes, derapaj grav: Vă salut de pe teritoriul autonom Băile Tușnad. Nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis

Președinția Ungariei la UE, șansa României la Spațiul Schengen

”Este posibilitatea de sprijin din partea Ungariei pentru aderarea României la Spațiul Schengen, fiindcă dacă Spania nu reușește în aceste 6 luni, iar în primele șase luni ale anului viitor este exclus să se mai poată face ceva, suntem înainte de alegeri. Dar de la 1 iulie 2024, timp de 6 luni va fi Ungaria la președinția Uniunii Europene”, a punctat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN, în urma informației mai sus amintite, cu privire la scrisoarea către Marcel Ciolacu. 

Întrebat dacă Marcel Ciolacu se pregătește pentru momentul alegerilor prezidențiale, ”în calitate de prezidențiabil” și ”trage sfori astfel încât în campanie să reușească această victorie, care ar fi una de politică externă”, Bogdan Chirieac a afirmat că ”nu ar fi în regulă dacă nu ar face asta. Cu siguranță, tot ce face, trebuie să se facă având pe masă perspectiva alegerilor, a tuturor alegerilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel