Urmărește emisiunea live
Viktor Orban, întâlnire cu Putin la Moscova. Opoziția din Ungaria îi cere să anuleze vizita
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Orbán Viktor
Sursă foto: Facebook Orbán Viktor
Pe 1 februarie, Viktor Orban urmează să aibă o vizită la Moscova, unde are planificată o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Opoziţia din Ungaria i-a cerut premierului ultranaţionalist Viktor Orban să-şi anuleze vizita programată pentru 1 februarie în Rusia, unde urmează să-l întâlnească pe preşedintele Vladimir Putin, deoarece consideră că această întrevedere afectează interesele ţării central-europene, transmite marţi EFE.

"Considerăm că întrevederea prietenească (din 1 februarie) dintre Viktor Orban şi preşedintele Putin afectează şi este contrară interesului naţional", au transmis toate partidele de opoziţie, de la stânga eşichierului politic şi până la dreapta radicală, într-un comunicat comun dat publicităţii de cotidianul online Nepszava, citat de agenţia de presă spaniolă

Comunicatul face referire la situaţia "acută şi tensionată" dintre Rusia şi Ucraina şi insistă că întâlnirea ar transmite mesajul că nu există o poziţie comună a ţărilor Uniunii Europene şi NATO în ceea ce priveşte linia politică faţă de Putin.

La reuniunea din 1 februarie este prevăzut ca Putin şi Orban să discute, între altele, despre extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, de la Paks, prin intermediul unui împrumut rus.

Orban este cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE şi se înţelege bine cu preşedintele rus, cu care împărtăşeşte valori conservatoare, naţionaliste şi creştine, scrie EFE, care aminteşte că Ungaria a criticat sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, scrie Agerpres.

Viktor Orban, acuzat de parlamentari europeni că va falsifica alegerile în Ungaria. Răspunsul Budapestei

Ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a respins apelul unui număr de europarlamentari care au cerut observatori UE la alegerile generale din Ungaria, acuzând stânga europeană că încearcă să se amestece în procesul democratic al țării.

Ca răspuns la acuzațiile prezentate într-o scrisoare comună publicată pe 18 ianuarie, în care deputații europeni și-au exprimat îngrijorarea că alegerile din Ungaria ar putea să fie organizate„nu la cele mai înalte standarde democratice”, Judit Varga, ministrul Justiției din Ungaria, a reacționat la suspiciunile europarlamentarilor.

„Stânga europeană ar interveni în alegerile din Ungaria”, a scris Varga. Aceasta a adăugat: „Campania electorală din Ungaria a început la Bruxelles cu luni în urmă”.

Ministrul justiției a insistat că ceea ce scrie în scrisoare este „plin de derapaje și recenzii dure despre țara noastră” și a susținut că „obiectivul stângii europene este clar: vor să influențeze rezultatele votului”.

Cu toate acestea, Varga a insistat că poporul maghiar nu va fi descurajat. „Vom fi aici și nu vom permite nimănui să vorbească despre votul maghiarilor din străinătate!”

Într-o continuare a scrisorii ofensatoare, cosemnată de 62 de europarlamentari, Guy Verhofstadt i-a avertizat pe susținătorii premierul ungar Viktor Orbán că acesta va „juca murdar”, cu referire la alegerile din 3 aprilie.

„Rezultatul contează pentru noi toți. Democrația și suveranitatea Europei vor fi în joc”, a adăugat Verhofstadt (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel