Data publicării:

Viktor Orban în România. Măsuri sporite de siguranță în zona în care va vorbi. 5000 de persoane s-au înscris 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Peste 5.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, care va avea loc sâmbătă la Universitatea de Vară "Tusvanos" din Băile Tuşnad.

În vederea asigurării securității, zona în care se va desfășura evenimentul a fost îngrădită, iar un spațiu special pentru oficialitățile din România și Ungaria a fost amenajat, dotat cu scaune.

Cu toate acestea, în contextul anunțului făcut de mai multe organizații românești cu privire la intenția lor de a fi prezenți la eveniment, s-a luat decizia de a mobiliza un important dispozitiv de forțe de ordine în zonă.

Într-o măsură preventivă, organizatorii au emis un comunicat vineri seară, anunțând că nu vor permite accesul membrilor Asociației "Frăția Ortodoxă" sau al altor persoane despre care există suspiciuni că ar putea încălca legea sau pune în pericol participanții.

"Având în vedere apelul public postat de asociaţia 'Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă',  vă comunicăm următoarele: refuzăm intrarea persoanelor din cadrul acestei organizaţii, precum şi a tuturor persoanelor în cazul cărora există suspiciunea că vor încălca legea sau care reprezintă pericol asupra participanţilor", se arată în comunicatul transmis de organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Discursul lui Viktor Orban. Acces permis doar pentru anumite persoane

Reprezentanții mai multor organizații românești au anunțat că au în plan să participe în mod pașnic la tradiționalul discurs susținut de premierul Ungariei, în Băile Tușnad, sâmbătă.

În premieră, organizatorii Universității "Tusvanyos" au comunicat că accesul la discursul lui Orban va fi permis numai celor care se înregistrează prin intermediul site-ului evenimentului. Comparativ cu edițiile precedente ale Universității de Vară, participarea acum necesită o înregistrare prealabilă.

Pentru asigurarea securității, accesul în zona unde premierul Orban își va susține discursul a fost organizat prin puncte de control distincte pentru cetățenii români și străini, cu verificarea bagajelor, asemenea celorlalte zile ale evenimentului de la Băile Tușnad.

Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, a încurajat participanții să abordeze o atitudine "exclusiv pașnică, indiferent de eventualele provocări", rugându-i să evite a purta port popular sau însemne specifice.

Atât oficialii de la Budapesta, cât și liderii UDMR și primarul din Băile Tușnad au făcut apel către cei prezenți la evenimentul la care va lua parte premierul ungar să nu răspundă la provocări.

Tradițional, premierul Ungariei, Viktor Orban, va susține discursul său la Universitatea de Vară "Tusvanyos" pe tema centrală a evenimentului, care este "Timpul păcii" pentru acest an. În cadrul discursului, îl va avea alături pe președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, și pe Tokes László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania. Discursul va începe la ora 10:30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel