Viktor Orban, împotriva Ucrainei: Opriți ajutoarele UE de 18 miliarde de euro
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto Agerpres
Premierul ungar amenință că vse va împotrivi asupra pachetului european de sprijinire a Kievului.

Comisia Europeană a propus înghețarea a 7,5 miliarde de fonduri UE prevăzute pentru Ungaria, deoarece guvernul lui Viktor Orban nu a respectat angajamentele asumate cu privire la reforme, în special la justiție.

Cu toate acestea, decizia finală privind oprirea resurselor europene va reveni statelor membre, cel mai probabil la summitul din 19 decembrie. Între timp, liderul maghiar își joacă cartea împotriva Bruxelles-ului, dar și în detrimentul Ucrainei: Budapesta, a reiterat el, nu va sprijini pachetul UE de asistență macrofinanciară acordată Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul 2023.

Argumentele lui Viktor Orban

În interviul obișnuit cu Kossut Radio, citat de Europa Today, Orban și-a argumentat opoziția susținând că nu este sarcina Uniunii Europene, ci a statelor membre individuale să ajute Ucraina, ”prin acorduri bilaterale”.

Premierul ungar este, de asemenea, împotriva unei potențiale extinderi a sancțiunilor împotriva Rusiei: ”Dacă UE ar extinde sancțiunile împotriva Rusiei pentru a include gazul și energia nucleară, acest lucru ar avea consecințe tragice pentru Ungaria”, a avertizat premierul, subliniind necesitatea ca Budapesta să obțină o scutire de la o astfel de decizie, precum cea obținută recent pentru petrolul rusesc. ”În negocierile privind sancțiunile ne-am atins întotdeauna obiectivele naționale”, a remarcat el.

Orban și-a reiterat, de asemenea, intenția de a arunca în aer impozitul minim global pentru corporațiile multinaționale, argumentând că ”aceasta este o creștere a impozitelor care distruge locurile de muncă”.

Dacă impozitul minim ar fi "implementat cu aprobarea Ungariei, s-ar șterge zeci de mii de locuri de muncă. Problema fiscală nu este globală, ci intră în jurisdicția națională", a conchis el. 

Ungaria e pusă sub presiunea blocării fondurilor

Reformele angajate de Viktor Orban nu au fost suficiente: Comisia Europeană se pregăteşte să recomande miercuri îngheţarea a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară, comentează AFP.

Executivul european a ales în cele din urmă fermitatea împotriva liderului naţionalist. În ciuda "şantajului" de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând mai multe dosare europene (plan comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, impozit minim pe profiturile multinaţionalelor).

Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene - se opune, de asemenea, unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană va propune statelor membre, care au până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, potrivit unor surse europene... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel