Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orban îl dezamăgește pe Putin. Ţările UE, inclusiv Ungaria, au convenit prelungirea sancţiunilor contra Rusiei

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orban îl dezamăgește pe Putin. Ţările UE, inclusiv Ungaria, au convenit prelungirea sancţiunilor contra Rusiei - Foto Agerpres
Viktor Orban îl dezamăgește pe Putin. Ţările UE, inclusiv Ungaria, au convenit prelungirea sancţiunilor contra Rusiei - Foto Agerpres

Ungaria s-a abţinut miercuri de la blocarea prelungirii sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, după ce a pus sub semnul întrebării necesitatea reînnoirii lor săptămâna trecută, notează DPA.

Procedura oficială de reînnoire a sancţiunilor pentru încă şase luni a fost finalizată la timp, a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

Prelungirea este oficială odată ce decizia este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Sancţiunile sunt considerate o măsură temporară şi trebuie reînnoite periodic.

Dacă Ungaria ar fi blocat prelungirea, sancţiunile ar fi expirat săptămâna aceasta. Sancţiunile au fost impuse din cauza invaziei în curs a Ucrainei de către Rusia.

Ele includ măsuri punitive împotriva a peste 1.200 de indivizi pentru sprijinul acordat preşedintelui rus Vladimir Putin şi politicilor sale. Persoanele afectate au bunurile îngheţate şi interdicţie de a călători în UE.

Potrivit unor diplomaţi europeni, Ungaria îi dorea pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov, Piotr Aven şi Viktor Raşnikov scoşi de pe lista persoanelor sancţionate.

Premierul ungar Viktor Orban a blocat în mod repetat sancţiunile sau a insistat asupra unor modificări, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Citește și - Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea UE pentru Ungaria cu 70%

 

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a propus Comisiei să reducă cu până la 70% din finanțarea UE a Ungariei dacă guvernul refuză să introducă măsuri acceptabile pentru a potoli preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice, corupție, migrație și drepturile LGBTQ.

Într-un document din iulie publicat de Comisia UE, Hahn a scris într-o notă către alți comisari că o „suspendare de 70% a angajamentului” din bugetul actual al UE ar fi un răspuns proporțional din partea Bruxelles-ului în cazul în care schimbări semnificative nu se materializează după discuțiile dintre comisie și administrația lui Viktor Orbán.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe și slăbiciuni în procedurile de achiziții publice; o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și o intensitate scăzută a concurenței” ca domenii de îngrijorare pentru comisie, pe lângă un răspuns mut din partea guvernului ungar cu privire la „detecția, prevenirea și corectarea conflictelor de interese”, ca precum și „limitări ale investigației și urmăririi efective a presupuselor activități criminale”.

Mai mult, Hahn a susținut că răspunsul guvernului ungar la preocupările UE cu privire la independența judiciară din țară a fost insuficient, iar Ungaria „nu a transmis informații fundamentate cu privire la preocupările identificate”.

Ungaria vrea să liniștească preocupările Bruxelles-ului

De atunci, Ungaria a prezentat noi propuneri care subliniază modul în care intenționează să liniștească preocupările Bruxelles-ului printr-o „gamă de măsuri de remediere” prezentate pe 21 august. Guvernul său trebuie acum să aștepte până pe 21 septembrie pentru ca Comisia să decidă dacă acceptă planurile.

Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, s-a aflat la Bruxelles pentru a purta discuții cu oficialii UE pe această temă de săptămâna trecută, postând luni o actualizare în care a spus: „Credem în dialogul bazat pe respect reciproc”. Ea a promis că va continua să lucreze „pentru a se asigura că maghiarii pot avea acces la resursele pe care le merită”.

Ungaria, conform planurilor propuse, ar implementa o serie de măsuri, inclusiv înființarea unei autorități anticorupție însărcinată să supravegheze alocarea fondurilor UE.

O astfel de autoritate ar urma să reducă neregulile în cheltuielile UE, citate de unitatea antifraudă a blocului, Olaf, care a raportat nereguli în aproape 4% din cheltuielile țării cu fondurile UE în perioada 2015-2019.

În ciuda preocupărilor UE cu privire la guvernarea țării, premierul Ungariei Viktor Orbán a promis că va continua represiunea asupra chestiunii migrației. El a acuzat, de asemenea, Uniunea Europeană că nu recunoaște sau nu apreciază faptul că Ungaria gestionează frontiera externă a blocului, inclusiv frontiera sa de sud cu Serbia.

Prim-ministrul a postat marți pe canalele sale de socializare: „Oricât de mari sunt obstacolele, nu trebuie să renunțăm la marele nostru obiectiv de a face din Ungaria cea mai sigură țară din Europa”, scrie RMX.

Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel