Data publicării:

Viktor Orban se războiește cu familia europeană a PNL-ului. Victimizările liderului de la Budapesta

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut vineri declarații incendiare la postul public de radio Kossuth, acuzând PPE de orchestrarea unei strategii politice menite să destabilizeze guvernul său și să instaleze un „guvern marionetă” la Budapesta. 

Orban susține că Bruxellesul, în colaborare cu Partidul Popular European (PPE), dorește să preia controlul asupra guvernului maghiar, astfel încât acesta să devină subordonat direct intereselor instituțiilor europene.

„Bruxellesul vrea un guvern marionetă în Ungaria şi, imediat ce va reuşi să ajute unul să preia puterea, îi vor da instrucţiuni şi ordinele lor vor trebui executate”, a declarat Viktor Orban, conform agenției de presă MTI. În același timp, el a adăugat că PPE a luat deja o decizie în această direcție, motiv pentru care opoziția a primit sprijin extern. „Ei au spus: s-a terminat, domnule prim-ministru, plecaţi, dumneata şi guvernul tău, noi avem aici de pus un nou prim-ministru şi un pretins partid de guvernământ! Noi, la Bruxelles, îi sprijinim”, a subliniat liderul ungar.

Tisza, noul partid de opoziție, și ascensiunea sa politică

Un rol important în acest context îl are noul partid de opoziție, Tisza, condus de Peter Magyar, fost membru Fidesz și un apropiat al lui Orban, devenit recent principalul său rival. În urma unei despărțiri personale și politice de Judit Varga, fosta ministră a Justiției și aliată a lui Orban, Magyar a fondat Tisza, un partid de centru-dreapta, care a captat rapid atenția publicului ungar.

Partidul Tisza a înregistrat o ascensiune rapidă, clasându-se pe locul doi în alegerile europarlamentare, cu un procent impresionant de aproape 30%. Acest rezultat a adus în prim-plan o nouă forță politică, capabilă să concureze serios cu Fidesz. În ultimele sondaje, Tisza chiar a depășit partidul lui Orban în opțiunile de vot, sugerând că, dacă tendința se menține, actualul premier ar putea pierde puterea la următoarele alegeri legislative din 2026.

Orban a caracterizat relația dintre Uniunea Europeană și Ungaria ca fiind tensionată și a subliniat că nu este dispus să renunțe la suveranitatea națională în fața presiunilor externe. „Ei au nevoie de un guvern marionetă. Toate imperiile sunt aşa, la fel erau şi sovieticii (...) Bruxellesul vrea un guvern de 'yesmeni' care, atunci când primeşte un telefon de la Bruxelles, să spună mereu 'da'”, a susținut premierul ungar.

Liderul maghiar consideră că disputa nu este doar una politică, ci și economică, având consecințe directe asupra cetățenilor. „Bruxellesul are dispute de politică economică cu Ungaria şi impactul asupra populaţiei va fi serios dacă renunţăm (...) Problema nu este cine va fi prim-ministru, ci care sunt efectele pe care le va suferi populaţia”, a continuat el. Această declarație reflectă percepția premierului conform căreia Bruxellesul dorește să impună o agendă care ar putea afecta economia și bunăstarea populației.

Tensiuni persistente cu Uniunea Europeană

Orban a intrat în conflict cu Uniunea Europeană pe diverse teme, de la drepturile comunității LGBT și respingerea migranților ilegali, până la controlul asupra presei și justiției. Aceste tensiuni au dus la măsuri dure din partea Comisiei Europene, care a blocat accesul Ungariei la fonduri importante, cum ar fi Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 5,8 miliarde de euro.

Bruxellesul a activat și mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, suspendând fondurile de coeziune destinate Ungariei, o sumă impresionantă de 22 de miliarde de euro. Deși o parte din aceste fonduri au fost deblocate la sfârșitul anului trecut, aproximativ două treimi rămân încă blocate, în timp ce Ungaria a amenințat la rândul său că va bloca ajutorul UE pentru Ucraina, încercând să își impună poziția în disputele cu Bruxellesul.

Creșterea popularității partidului Tisza și consolidarea lui ca principală forță de opoziție reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Viktor Orban și partidul său, Fidesz. Partidul lui Magyar nu se limitează doar la declarații politice, ci organizează și manifestații anti-guvernamentale, atrăgând un segment de populație nemulțumit de actuala guvernare.

Fostul membru Fidesz, Peter Magyar, s-a distanțat de Orban după o separare controversată de fosta sa soție, Judit Varga. Această despărțire a avut un impact politic semnificativ, dat fiind că Varga era considerată una dintre cele mai loiale figuri din cabinetul lui Orban. În prezent, Tisza reprezintă o alternativă pro-europeană pentru electoratul maghiar, fapt ce amplifică tensiunile politice dintre guvernul suveranist al lui Orban și PPE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel