Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orbán: Fidesz a aderat la apelul lansat de Kaczyński, privind viitorul Europei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orbán: Fidesz a aderat la apelul lansat de Kaczyński, privind viitorul Europei / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Viktor Orbán: Fidesz a aderat la apelul lansat de Kaczyński, privind viitorul Europei / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Viktor Orbán spune că partidul pe care îl conduce, Fidesz, a aderat la apelul lui Jaroslaw Kaczyński, privind viitorul Europei.

Fidesz a aderat la apelul lansat de Jaroslaw Kaczyński, preşedintele partidului polonez Lege şi Dreptate (PiS), privind viitorul Europei - a declarat prim-ministrul Viktor Orbán, preşedintele Fidesz, într-o înregistrare video postată vineri pe pagina de socializare a partidului.

El a reamintit că, în urmă cu câteva luni, preşedintele francez a lansat o dezbatere paneuropeană cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE).

După o muncă de pregătire care a durat multe săptămâni şi chiar luni de zile, vineri, preşedintele celui mai mare partid de guvernământ polonez, Jaroslaw Kaczyński a semnat o declaraţie, în care invita partidele din Europa care gândesc în mod similar să adere la document. Această declaraţie se referă la viitorul UE, la protecţia naţiunilor, a familiilor şi a valorilor creştine tradiţionale – a subliniat Viktor Orbán.

Fidesz s-a alăturat demersului

“Fidesz s-a alăturat acestui apel deoarece, aşa cum se scrie în declaraţie: vrem ca acest document comun să fie baza activităţii noastre culturale şi politice. Acesta este modul în care dorim să participăm la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene” – a spus premierul ungar.

Lideri din zece state membre ale UE, inclusiv Fidesz şi PiS, au semnat vineri, în acelaşi timp, în capitala fiecăruia, o declaraţie comună privind viitorul Europei, care susţine ideea Uniunii Europene, dar respinge superstatul european – a spus Kaczyński la Varşovia.

“Se poate presupune că este vorba de aprofundarea unor procese care nu servesc dezvoltarea UE, ci provoacă o criză profundă şi durabilă, fenomene care nu au nicio legătură cu concepţia părinţilor fondatori şi practica din prima perioadă a Uniunii, vor crea un superstat, vor duce la centralizare, la o revoluţie culturală care are ca scop distrugerea structurilor sociale existente” – a spus Kaczyński. “Nu vrem astfel de revoluţii” – a declarat politicianul.

Semnatarii spun că încrederea în UE e în scădere

Printre semnatarii declaraţiei, pe lângă Fidesz şi PiS, se află peste zece formaţiuni politice, printre care două partide din Italia, Liga Nord, condus de Matteo Salvini, şi Fraţii Italiei, condus de Giorgia Meloni, Vox din Spania, condus de Santiago Abascal, şi Adunarea Naţională din Franţa, condusă Marine Le Pen.

PiS este membru al fracţiunii Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European. Conform unui comunicat remis vineri de ECR, pe lângă partidele menţionate de Kaczyński, documentul a fost semnat de mai multe partide cu orientare de centru-dreapta din Austria, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Olanda, Lituania şi România.

Potrivit informaţiei ECR, semnatarii avertizează că încrederea în Uniune este în scădere în rândul populaţiei statelor membre şi o consideră ca o consecinţă a “reinterpretării” în curs a conţinutului tratatelor fondatoare ale UE.

În vederea inversării acestei tendinţe, pe lângă principiul existent al UE privind delegarea competenţelor, trebuie întocmită o listă a competenţelor inviolabile ale statelor membre şi trebuie creat un mecanism adecvat pentru protejarea acestora, care să implice curţile constituţionale naţionale – se citează declaraţia în comunicat, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel