Viktor Orbán amenință că o să părăsească Partidul Popular European
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Viktor Orban amenință că o să părăsească Partidul Popular European
Viktor Orban amenință că o să părăsească Partidul Popular European
Într-o scrisoare trimisă de premierul de la Budapesta către Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, Orbán a avertizat că Fidesz va părăsi grupul PPE din Parlamentul European.

Scrisoarea în cauză a fost postată pe Twitter de Katalin Novák, secretar de stat pentru afaceri familiale și de tineret și vicepreședinte al Fidesz, responsabil cu afacerile internaționale.

„Este inacceptabil faptul că, în timp ce Europa luptă pentru a salva vieți și principala noastră prioritate este să protejăm cetățenii noștri, unii din Partidul Popular European sunt ocupați să încerce să excludă Fidesz din grupul PPE. Nu au majoritate în conformitate cu normele actuale, așa că au adaptat regulile retroactive pentru a ne expulza. La revedere?", a scris Katalin Novák pe Twitter.

În cadrul ședinței de vineri, unii europarlamentari din PPE au elaborat o propunere care ar facilita expulzarea Fidesz din rândurile lor. Fidesz, partidul de guvernământ maghiar, este în prezent suspendat în PPE cu drepturile de vot retrase. Incidentul care ar fi declanșat suspendarea a fost o campanie în care președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Cluade Juncker, a fost înfățișat într-un context negativ cu miliardarul american George Soros. 

Orbán, scrisoare către Weber

Într-o referire directă la Weber, scrisoarea începe prin a spune că „Partidul Popular European s-a confruntat cu o criză de conducere și orientare politică”. Prim-ministrul solicită revenirea la spiritul lui Wilfried Martens, cofondator al PPE, care a reușit să unească partidele europene de dreapta și de centru-dreapta într-un grup orientat spre națiune care a format fundația PPE.

În scrisoarea sa, Orbán acuză conducerea PPE de urmărirea rapidă a unei modificări a regulamentelor interne ale partidului, care este adaptată pentru un singur scop, adică expulzarea europarlamentarilor Fidesz din grup. Dacă o astfel de reproiectare a regulilor ar obține votul majorității membrilor PPE, Fidesz ar părăsi grupul, avertizează Orbán.

De asemenea, Orbán îi amintește lui Weber că partidul său are cel mai puternic mandat democratic prin repartizarea votului în rândul cetățenilor lor, deoarece Fidesz a primit votul a 1,8 milioane de maghiari, ajungând la 52% din locurile din parlamentul maghiar. Este sigur să spunem că partenerii coaliției Fidesz, Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP), vor părăsi și PPE, în cazul în care partidul lui Orbán ar decide să plece. Alte părți, nemulțumite de schimbarea spre stânga a PPE, pot, de asemenea, să urmeze exemplul, informează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel