Data publicării:

Viktor Orbán a fost inclus pe lista „dușmanilor Ucrainei”

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orbán a fost inclus pe lista dușmanilor Ucrainei.

Premierul ungar Viktor Orbán a fost adăugat pe o listă de inamici ai Ucrainei întocmită de site-ul de extremă dreapta Mirotvorec.

Site-ul a publicat deja numele a zeci de mii de persoane cu informații personale, cum ar fi data nașterii, numărul pașaportului și adresa de domiciliu. Potrivit experților, operatorii site-ului web nu ar fi putut accesa astfel de date fără asistența serviciului de securitate internă ucraineană.

Site-ul web Mirotvorec a fost creat în 2014, în urma anexării Crimeei de către Rusia și a ocupării de facto a Donbass-ului.

Lista este descrisă de mulți drept o listă de ucidere, mai ales după asasinarea în 2015 a scriitorului și jurnalistul Oles Buzina sau a politicianului rus de opoziție Oleg Kalașnikov, ambii identificați ca „dușmani ai Ucrainei” de site-ul web.

De ce a fost pus Orbán pe listă?

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Orbán a ales o abordare anti-război, refuzând să trimită arme în Ucraina sau să permită tranzitul armelor prin țara sa. El s-a opus, de asemenea, sancțiunilor energetice împotriva Rusiei, argumentând că ar fi atât catastrofală pentru economia țării sale, cât și pentru economia Europei, o poziție susținută de un număr de experți economici.

Ucraina a atacat în mod activ aceste poziții, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenski l-a atacat verbal pe Orbán în perioada premergătoare alegerilor din Ungaria, în efortul de a duce la pierderea alegerilor de către acesta. Guvernul ucrainean a avut și o retorică din ce în ce mai caustică împotriva Ungariei, acuzând țara că dorește să anexeze partea de vest a Ucrainei.

Alți maghiari de pe listă

În urmă cu câțiva ani, când cancelarul german de atunci Gerhard Schröder a fost inclus pe listă, Ministerul german de Externe a criticat site-ul Mirotvorec. Ambasadorul ucrainean în Ungaria, Andriy Melnyik, explicase că, deoarece portalul era proprietate privată și că libertatea de exprimare a fost ridicată, Kievul nu poate restricționa site-ul. 

Orbán nu este primul politician maghiar care a fost inclus pe lista sușmanilor Ucrainei. De exemplu, ministrul de externe Péter Szijjártó a fost, de asemenea, vizat de site-ul web pentru o perioadă considerabilă de timp.

Pe listă a fost adăugat și László Brenzovics, președintele Asociației Culturale Maghiare din Transcarpatia, precum și Olivér Várhelyi, comisarul UE pentru extindere din partea Ungariei, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel