Data publicării:

Viktor Orbán a fost acuzat de ”trădare a încrederii și un abuz de putere”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a folosit datele cetățenilor din listele de înscrieri pentru vaccinarile COVID-19 pentru a difuza mesajele campaniei partidului Fidesz înainte de alegerile din Ungaria din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch.

Potrivit raportului Human Rights Watch, partidul lui Viktor Orban, pe lângă datele din listele de înscrieri pentru vaccinare, ar fi folosit în scopuri electorale și datele cetățenilor maghiari din cererile pentru beneficii fiscale. Potrivit HRW acest lucru încalcă drepturile de confidențialitate, scrie Politico.

”Folosirea datelor personale colectate ale oamenilor pentru ca aceștia să poată accesa serviciile publice pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii și un abuz de putere”, a declarat Deborah Brown, cercetător senior în tehnologie la Human Rights Watch.

”Guvernul ungar ar trebui să înceteze să exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții echitabile pentru alegeri”, a adăugat ea.

Potrivit raportului, persoanele care și-au transmis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influențeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, dar, potrivit observatorilor internaționali, condițiile în care au avut loc alegerile generale nu au fost corecte.

Ungaria e pusă sub presiunea blocării fondurilor. PNRR-ul țării e condiționat , de asemenea, de Comisia Europeană

Reformele angajate de Viktor Orban nu au fost suficiente: Comisia Europeană se pregăteşte să recomande miercuri îngheţarea a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară, comentează AFP.

Executivul european a ales în cele din urmă fermitatea împotriva liderului naţionalist. În ciuda "şantajului" de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând mai multe dosare europene (plan comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, impozit minim pe profiturile multinaţionalelor).

Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene - se opune, de asemenea, unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană va propune statelor membre, care au până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, potrivit unor surse europene... Citește mai mult AICI.

Citește și:

Ruptură între Ungaria și Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru a anunța PNRR-ul țării

Într-o abatere de la convenție, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu se s-a deplasast personal la Budapesta pentru a anunța adoptarea planului de redresare a Ungariei.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a refuzat să detalieze motivul pentru care călătoria a fost anulată, spunând doar că von der Leyen nu este obligată să fie prezentă personal personal, în ciuda faptului că șeful comisiei a vizitat până acum fiecare țară pentru a face un anunț privind finanțarea post-pandemie din partea UE.

În urmă cu un an și jumătate, în iulie 2021, ea rezervase deja un zbor spre Budapesta, dar călătoria a fost anulată după ce parlamentul ungar a adoptat o lege privind protecția copilului despre care Bruxelles-ul susținea că discriminează sever minoritățile sexuale... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel