Băsescu ar putea desemna premierul. Consultări de tip colhoz cu partidele la Cotroceni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Destinul românilor se joacă, luni, de la orele 10,00, la Palatul Cotroceni. Partidele vor merge  la consultări pentru desemnarea viitorului premier. Şeful statului a invitat la discuţii toate formaţiunile care au intrat în noul Parlament, chiar dacă numai USL era îndreptățit să participe. Până atunci, partidele au convocat ședințe pentru a pune la punct ultimele amănunte de la consultările cu Traian Băsescu.

Toţi preşedinţii de partide au primit scrisori de invitaţie de la preşedinte. La consultări au fost invitaţi maximum cinci reprezentanţi ai fiecărui partid politic şi ai minorităţilor naţionale.

 Propunerea pentru postul de prim-ministru a partidelor din USL va fi Victor Ponta.

 UDMR va merge la consultările de la Cotroceni cu mesajul că cei care au câştigat alegerile au dreptul să vină cu propunerea pentru funcţia de premier şi să formeze Guvernul.

 PDL nu va merge la consultări cu nici o propunere de prim-ministru, dar liderii formaţiunii au anunţat deja că PDL nu va vota nici un Guvern din care nu face parte.

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a anunţat că nu va merge în această dimineaţă la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele. Antonescu spune că nu i se pare normal ca reprezentanţii tuturor partidelor reprezentate în Parlament să fie chemaţi la aceeaşi oră.

 "Nu am înţeles până acum, o să încerc să mă lămuresc: deci sunt chemate toate partidele, e un colhoz, aşa, toate partidele deodată, la aceeaşi oară? Atunci o să discut la PNL dacă merge cineva, eu nu merg", a declarat Antonescu.

 Crin Antonescu a precizat că nu i se pare normal să fie invitate toate partidele cu reprezentare în Parlament, în condiţiile în care în Legislativ au intrat USL, ARD, PP-DD şi UDMR.

 "Nu văd de ce să ne ducem şi câte cinci de partid. Sunt patru partide în USL, vreo patru în ARD, e UDMR, e PPDD ... 30 de oameni? Păi, iar nu sunt scaune, cum o să fie la Parlament. Haideţi că e comic."

Ce pot  aduce aceste consultări

Este greu de dat un pronostic privind finalitatea consultărilor – din cauză că Traian Băsescu este un personaj imprevizibil. O eventuală nedesemnare a lui Victor Ponta premier, echivalează cu o veritabilă criză politică.

 În acelaşi timp însă, nu se poate exclude şi varianta instaurării unui armistiţiu, sau chiar a unei stări de normalitate (pace) după consultări – varianta este valabilă doar în cazul în care întâlnirea nocturnă de miercurea trecută de la Palatul Cotroceni dintre Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea a prestabilit regia de astăzi. În acest caz rămâne de văzut, ce fel de pace va fi: una favorabilă lui Traian Băsescu, sau una favorabilă USL.

De asemenea, Traian Băsesu ar putea face public, luni,  Pactul de Coabitare convenit, miercuri seara, cu liderii USL, respectiv, Victor Ponta, Crin Antonescu și Liviu Dragnea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel