Urmărește emisiunea live
Viitorul este acum: primele computere cuantice portabile au apărut pe piață
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube: jiaqing liu
Sursa Foto YouTube: jiaqing liu
SpinQ Technology, o companie specializată în tehnologie cuantică, tocmai a dezvăluit primele computere cuantice portabile din lume lansate în Japonia. 

Vorbim despre computere cuantice pe care le poți transporta ca un laptop normal. După introduceri și apariții sporadice în ultimii ani, aceste computere au fost lansate pe piață, informează Futuro Prossimo. Trei modele: Gemini Mini, Gemini și Triangulum. Pretul? Începe de la 8500 de euro pentru modelul de bază. 

Ce suny calculatoarele cuantice

Calculatoarele cuantice sunt dispozitive de calcul bazate pe fenomenul mecanicii cuantice. Spre deosebire de computerele ”normale”, calculatoarele cuantice nu funcționează cu biți, ci cu qubiți (biți cuantici).

Acest lucru le face mult mai eficiente și mai rapide. De ce? În timp ce un bit poate lua o valoare de 0 sau 1, un qubit poate lua atât 0, cât și 1 în același timp. Din acest motiv, calculatoarele cuantice au capacitatea de a economisi mult timp și de a efectua calcule mult mai rapid decât calculatoarele tradiționale.

Calculatoare cuantice SpinQ

Sistemele cuantice SpinQ se bazează pe rezonanța magnetică nucleară (RMN), tehnologia folosită astăzi în multe aplicații, de la chimie la medicină. În sisteme ”substanța de lucru” folosită este fosfitul de dimetil, o moleculă tetraedrică compusă dintr-un atom de fosfor (P), un atom de hidrogen (H), oxigen și două grupări CH3O.

Gemini Mini, cel mai ieftin dintre cele trei computere prezentate, este un sistem de 2 qubiți dotat cu ecran tactil, cu o greutate de aproximativ 14 kg. Sosește echipat, spune compania, cu software-ul CASTOR, care simulează operațiuni de 8 qubiți.

Triangulum este un sistem de 3 qubit și un alt software ”inclus”, SpinQuasar.

Performanțele calculatoarelor cuantice

Calculatoarele cuantice promit să revoluționeze o mare varietate de domenii, așa cum a făcut-o și apariția computerului. Abilitatea de a procesa informații în moduri imposibile în prezent este un plus incredibil. 

- Criptografia și securitatea computerelor: calculatoarele cuantice ar putea îmbunătăți securitatea comunicațiilor.

- Cercetarea de noi medicamente și materiale: ar putea ajuta la simularea comportamentului moleculelor, accelerând descoperirea de noi medicamente și materiale.

- Optimizare: ar putea oferi soluții mai rapide și mai eficiente la problemele de optimizare din diverse domenii.

- Învățare automată și inteligență artificială: ar putea îmbunătăți analiza datelor și formarea modelelor de învățare automată, dând putere AI.

- Modelarea climatului și prognoza meteo: ar putea oferi prognoze meteo și modele climatice mai precise, inclusiv cu ajutorul noilor sateliți meteorologici, ajutând la prevenirea dezastrelor naturale și la înțelegerea schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel