Data actualizării:
Data publicării:

Vietnam anunță un moment istoric în relațiile cu China lui Xi Jinping / Update

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Prim-ministrul Vietnamului a anuțat o inițiativă comună alături de China, fapt care reprezintă un important moment istoric, transmite Reuters.

Update

Pe parcursul călătoriei de două zile a lui Xi, cele două țări au semnat numeroase acorduri de cooperare și au convenit să înființeze mai multe linii directe pentru a gestiona eventuale urgente în zonele contestate.

Într-o declarație comună de 16 pagini, China și Taiwan, care împărtășesc o istorie milenară de conflicte, au promis să colaboreze mai strâns în vederea consolidării legăturilor în industria de apărare și schimburile de informații.

Cei doi președinți au afirmat că scopul lor este să prevină riscul a ceea ce ei numesc "o revoluție colorată" promovată de forțe ostile, folosind un termen pentru a descrie revoltele populare care au zguduit fostele țări comuniste.

"Ei au anunțat înființarea unei comunități strategice chinezo-vietnameze a 'viitorului comun' pentru a promova îmbunătățirea relațiilor chinezo-vietnameze," a spus Xi președintelui parlamentului Vietnamului, Vuong Dinh Hue, într-o întâlnire anterioară.

Decizia a fost un moment istoric, iar aderarea la o astfel de comunitate a fost o alegere "strategică", a declarat prim-ministrul Pham Minh Chinh când s-a întâlnit cu Xi, care făcea prima sa vizită într-o națiune asiatică în acest an.

Acordurile semnate acoperă posibile investiții în legăturile feroviare și securitate, precum și în domeniul telecomunicațiilor și "cooperare digitală de date", conform unei liste furnizate de autoritățile vietnameze.

Detaliile acordurilor nu au fost dezvăluite, dar experții și diplomații au declarat că pactele pentru economia digitală ar putea deschide calea pentru sprijinul chinez în construirea unei rețele 5G în Vietnam și investiții în infrastructura subacvatică.

Acordurile reflectă interesele ambelor părți, afirmă Hung Nguyen, specialist în probleme de lanț de aprovizionare la Universitatea RMIT din Vietnam, deoarece China a construit recent un centru de date subacvatice în apropierea insulei sale sudice Hainan, în timp ce Vietnam își dorește să-și dezvolte infrastructura.

Dar lipsesc unele elemente semnificative din lista lungă de acorduri.

De exemplu, nu a fost dezvăluit niciun pact referitor la pământurile rare, cu toate că Xi, într-un articol publicat într-un ziar de stat vietnamez, a îndemnat la o cooperare mai amplă în ceea ce privește mineralele critice. În declarația comună, ambii au convenit să caute modalități de cooperare în ceea ce privește mineralele cheie, totuși.

Se estimează că Vietnam deține a doua cea mai mare rezervă de pământuri rare din lume, după China, cu cele mai mari mine localizate într-o zonă care urmează să beneficieze de acordurile acestei săptămâni.

China domină furnizarea acestor minerale esențiale pentru vehiculele electrice și turbinele eoliene și, de obicei, ezită să-și împărtășească tehnologia.

Vietnam are reguli stricte privind exportul de minereuri de pământuri rare, pe care dorește să le prelucreze intern, dar adesea îi lipsește tehnologia necesară.

Pentru a stimula comerțul și investițiile, ambele părți au convenit să înființeze o zonă cu accent pe agricultură, infrastructură, energie, economie digitală și dezvoltare durabilă, se menționează în declarație.

Planurile pentru zone economice speciale destinate să stimuleze investițiile au trebuit să fie amânate după ce au provocat proteste în 2018 din partea vietnamezilor care se temeau că această mișcare ar putea favoriza companiile chineze.

Știrea inițială

Inițiativa convenită între Vietnam și China în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Hanoi reprezintă un important moment istoric și o direcție pe termen lung, a declarat premierul vietnamez Pham Minh Chinh într-o întâlnire cu Xi, miercuri. Chinh a afirmat că dezvoltarea relațiilor cu China este prioritatea principală a Vietnamului și este o "alegere strategică".

Amintim faptul că preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi în Vietnam pentru prima dată în şase ani, pentru o vizită de stat de două zile menită să contracareze influenţa tot mai mare a Statelor Unite asupra acestei ţări din Asia de Sud-Est, relatează AFP.

Xi Jinping "a sosit ieri la prânz ora locală (04:00 GMT) la Hanoi cu un avion special şi a început o vizită de stat", a anunţat televiziunea publică chineză CCTV.

Vietnamul și China au semnat 37 de acorduri în timpul vizitei de două zile a președintelui chinez Xi Jinping la Hanoi, inclusiv privind dezvoltarea și comerțul feroviar transfrontalier.

Cele două țări au convenit, de asemenea, să efectueze patrule comune în Golful Tonkin, potrivit reporterilor care au asistat la ceremonia de semnare.

Deplasarea lu Xi este menită să contracareze influenţa tot mai mare a Statelor Unite asupra acestei ţări din Asia de Sud-Est, relatează AFP.

Vizita lui Joe Biden a făcut parte din campania globală a Statelor Unite de a limita puterea economică în creştere a Chinei şi de a asigura aprovizionarea cu materiale esenţiale necesare pentru industria sa de înaltă tehnologie. Vietnamul favorizează de mult timp 'diplomaţia bambusului', o politică flexibilă prin care încearcă să rămână în relaţii bune cu ambele puteri.

Vietnamul împărtăşeşte îngrijorările SUA cu privire la asertivitatea tot mai mare a Beijingului în Marea Chinei de Sud, dar menţine, de asemenea, legături economice strânse cu China, cu care are o graniţă comună şi care este condusă, de asemenea, de un partid comunist.

Hanoi şi Beijing dispun deja de un parteneriat strategic cuprinzător, cel mai înalt nivel de partenariat. Vietnamul şi Statele Unite au atins acelaşi nivel în septembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin a declarat că vizita se va concentra pe 'consolidarea relaţiilor chino-vietnameze'.

Într-un articol publicat marţi în ziarul vietnamez Nhan Dan, Xi Jinping a declarat că 'viitorul Asiei nu este în mâinile nimănui altcuiva în afară de cele ale asiaticilor'. Ordinea de zi a vizitei liderului chinez include 'politica, securitatea, cooperarea practică, formarea opiniei publice, probleme multilaterale şi probleme maritime', a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel