VIDEO - Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace / Foto: Pixabay
Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace / Foto: Pixabay
 Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace.

La o săptămână după uraganul Grace, un nou uragan, Nora, însoţit de ploi abundente, s-a abătut asupra Mexicului sâmbătă seară şi a atins uscatul în statul Jalisco, pe coastele sale de la Oceanul Pacific, informează AFP.

Ochiul acestui uragan, clasat în categoria 1 pe scara Saffir-Simpson (care include cinci trepte), a atins uscatul la ora 24:00 GMT "în proximitatea localităţii Tomatlan din statul Jalisco şi îşi va continua deplasarea spre Nayarit", a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (SMN) din Mexic.

Potrivit celui mai recent buletin publicat de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, uraganul Nora a adus cu sine în noaptea de sâmbătă spre duminică "ploi abundente pe coastele statelor Jalisco şi Nayarit şi ar putea să ajungă până în Sinaloa".

Precipitaţii cuprinse între 150 mililitri şi 250 de mililitri au căzut deja în regiune, iar valurile Oceanului Pacific ating deja înălţimi cuprinse între trei şi cinci metri pe plajele din Colima şi Jalisco, au precizat specialiştii de la SMN.

Pagube materiale importante, provocate de uraganul Nora



Uraganul Nora a provocat deja câteva pagube materiale în Jalisco, unde autorităţile locale au raportat o alunecare de teren pe o şosea naţională, precum şi locuinţe avariate în Cihuatlan şi copaci prăbuşiţi pe carosabil, care au provocat închiderea unui segment de autostradă. Nu a fost raportată nicio persoană rănită.

Autorităţile din Jalisco i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în locuinţele lor, iar aeroportul internaţional din Puerto Vallarta a rămas închis începând de sâmbătă după-amiază. Cincisprezece adăposturi au fost amenajate, iar echipaje de intervenţie au fost trimise în teritoriu pentru a veni în ajutorul populaţiei locale.

Traseul ochiul uraganului Nora



La ora 03:00 GMT, duminică, uraganul Nora se afla la 85 kilometri sud-est de Puerta Vallarta, o staţiune turistică din statul Jalisco, şi la 485 de kilometri de Cabo San Lucas, o localitate din statul Baja California. Uraganul se îndreaptă spre nord cu o viteză de 26 de kilometri pe oră şi este însoţit de vânturi care ating viteza de 130 de kilometri pe oră, potrivit NHC.

Ochiul uraganului Nora "va continua să se deplaseze în apropiere de coastele mexicane în orele următoare", înainte de a ajunge în Golful California, "deplasându-se în paralel cu coastele Mexicului", au transmis specialiştii de la NHC. Ei nu exclud posibilitatea ca Nora să îşi schimbe direcţia de deplasare şi să se îndrepte spre interiorul continentului, înainte de a se disipa.

Uraganul Grace a făcut 11 victime



În urmă cu o săptămână, Mexicul a fost afectat de trecerea uraganului Grace, care a atins uscatul în regiunea Veracruz având statutul unui uragan de categorie 3. Uraganul Grace a provocat 11 decese în statele mexicane Veracruz şi Puebla. Pagube materiale au fost înregistrate în centrul şi în estul ţării, unde au fost raportate acoperişuri smulse, drumuri avariate şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Grace a atins Mexicul de două ori - prima dată pe coastele mexicane de la Marea Caraibilor, fără să facă victime şi nici pagube importante; apoi, două zile mai târziu, a devenit un uragan major de categorie 3 şi a lovit statul Veracruz cu vânturi de 205 kilometri pe oră, înainte de a scădea în intensitate şi de a se îndepărta, duminica trecută, în largul Oceanului Pacific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel