(Video) - Primul transplant de brațe din lume, un adevărat succes: „Îmi pot îmbrățișa fiica”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto Instagram Felix Gretarsson
Sursa Foto Instagram Felix Gretarsson
Este prima operație din lume de acest gen. După 16 luni de exerciții de recuperare, pacientul a reușit să meargă la sală, dar și să-și răsfețe copilul. „Este un sentiment de nedescris”, a explicat el.

Un bărbat care a trecut prin primul transplant dublu de braț și umăr din lume în urmă cu 16 luni și-a revenit miraculos și acum poate să se antreneze la sală și să-și îmbrățișeze nepoții.

Lui Felix Gretarsson, 49 de ani, din Lyon, Franța, i s-au amputat brațele după ce a fost electrocutat la locul de muncă, în Kópavogur, Islanda.

După decenii fără brațe, nativul islandez a reușit să convingă un chirurg să efectueze un transplant dublu de braț și umăr într-o intervenție chirurgicală obositoare de 15 ore în ianuarie 2021.

El și-a pierdut ambele brațe în 1998, când în timp ce lucra la o linie de înaltă tensiune, o descărcare de 11.000 de volți i-a ars brațele și l-a aruncat la pământ. Bărbatul a suferit atunci mai multe fracturi şi leziuni interne şi a fost timp de trei luni în comă iar medicii chirurgi i-au amputat ambele mâini. Ulterior, acesta a mai suferit câteva operații, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul în transplant de mână Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă este posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Felix Gretarsson (@felix_gretarsson)

Operaţia a fost „cel mai mare vis al lui”, a declarat soţia lui Gretarsson, vineri, la conferinţă, adăugând însă că ea nu a simţit că intervenţia este cu adevărat necesară.

A durat mai mulți ani până a fost găsit un donator potrivit pentru Gretarsson, însă în tot acest timp, 50 de medici și asistenți s-au pregătit pentru această intervenție.

Pacientul i-a șocat pe chirurgi cu progresul său incredibil, iar acum este capabil să se spele pe dinți, să meargă și să arunce mingi pentru câinele său și să-și îmbrățișeze copiii cu brațele transplantate.

De asemenea, Felix a reușit să-și îmbrățișeze fiica și nepoții pentru prima dată. El a spus: „ Îi priveam plângând, bebeluși fiind, iar eu nu puteam să fac nimic...era un sentiment de nedescris”, a declarat Felix. 

Deși își putea folosi picioarele pentru a conduce mașina înainte de operație, Felix reușeste acum să conducă folosund mâinile.Pentru a-și întări mușchii noilor sale brațe, Felix a început acum să meargă la sală pentru a face mișcare.  Potrivit acestuia în urmă cu câteva luni a început să simtă și temperatura în brațe și mâini: „La un moment dat eram puțin confuz dacă era cald sau rece, dar acum, dacă îmi pun mâinile sub apă, pot simți temperatura instantaneu”, a declarat Felix Gretarsson, potrivit Dailymail.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel