Data publicării:
VIDEO - Scene erotice, filmate la Acropole, cu turiștii de față. Grecii se revoltă: Nu poţi face tot ce vrei în numele activismului. Stupid și imoral
Un videoclip cu scene erotice între doi bărbaţi, filmat la Acropole, stârneşte revoltă în Grecia.
Ministerul Culturii a lansat deja o investigaţie asupra scurt-metrajului "Xeparthenon", care durează 36 de minute. Acesta a fost prima dată arătat publicului la Universitatea Aristotel din Salonic la mijlocul lunii decembrie, dar a intrat în atenţia autorităţilor abia la început de ianuarie.
În film, doi bărbaţi cu feţele acoperite întreţin relaţii sexuale la situl arheologic de la Acropole, chiar în timp ce acesta este plin de turişti. Ceilalţi participanţi la film au făcut un cerc în jurul protagoniştilor pentru a-i acoperi, prefăcându-se că fac fotografii cu monumentul istoric. Pe imaginile video se pot vedea turişti în apropiere.
Clipul video este acompaniat de o declaraţie a creatorilor, din 24 decembrie, în care Parthenonul este caracterizat drept un simbol al naţionalismului şi un purtător al mesajelor heteronormale.
Ministerul Culturii nu şi-a dat acordul
"Situl arheologic Acropole nu este locul potrivit pentru vreun fel de activism sau orice activitate care ar ofensa şi care ar arăta lipsă de respect pentru acest monument", a transmis Ministerul, potrivit Greek Reporter.
Ministerul Culturii a lansat şi o investigaţie pentru a afla dacă angajaţii sitului arheologic, care lucrează chiar pentru minister, ştiau ce se întâmplă şi au permis filmările.
Potrivit legii 3028/2002, articolul 10, din Grecia, "orice acţiune în preajma unui monument istoric, care poate provoca, direct sau indirect, distrugeri, defecte, poluări sau alteraţii ale formei sale, este strict interzisă". Astfel, pentru orice se întâmplă în preajma unui monument istoric este nevoie de acordul Ministerului Culturii.
Ce spun creatorii clipului
"Am făcut-o pentru că ne-a plăcut. Unii dintre noi sunt supuşi violenţei fizice şi verbale pentru că ne exprimăm sexualitatea. Ne vom trăi dragostea şi sexualitatea aşa cum dorim şi îi vom apăra existenţa în public. Vrem, de asemenea, să apărăm şi coexistenţa tuturor sexualităţilor care nu intervin cu bunăstarea trupurilor noastre. Alegerea Partenonului nu este întâmplătoare. Este un simbol al naţionalismului, al comercialului, al culturii de masă şi al puritanismului", au transmis aceştia.
Asociaţia Actorilor din Grecia spune că scurt-metrajul este "ruşinos".
"Nimeni nu poate folosi pietrele sacre ale Acropolelului pentru aşa zise acţiuni activiste sau pentru acte revoluţionare, care sunt şi stupide, şi imorale. Nu poţi face tot ce vrei în numele activismului. Ca grec, eu mă consider ruşinat", a declarat Spyros Bibilas, preşedintele GAA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News