Urmărește emisiunea live
VIDEO - Primele imagini color cu tigrul tasmanian, specie dispărută în urmă cu 85 de ani
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Primele imagini color cu tigrul tasmanian, specie dispărută în urmă cu 85 de ani / Foto: Captură video Youtube
Primele imagini color cu tigrul tasmanian, specie dispărută în urmă cu 85 de ani / Foto: Captură video Youtube
Vezi în articol cum arăta tigrul tasmanian, specie dispărută în anii ‘30.

O înregistrare video veche, alb-negru, cu un tigru de Tasmania a fost colorată pentru a înfăţişa mai bine această specie dispărută cu multe decenii în urmă, a anunţat marţi agenţia arhivelor australiene, relatează  Agerpres, citând AFP.

Animalul din clasa Thylacinus cu alură de lup, supranumit tigru de Tasmania datorită blănii sale dungate, a trăit în Australia şi pe insula Noua Guinee înainte de a dispărea, cu circa 85 de ani în urmă.

Doar aproximativ zece secvenţe video, alb-negru şi fără sonor, există în prezent cu acest animal sălbatic, însumând trei minute de imagini.

Arhiva naţională de filme şi sunete din Australia a anunţat că a colorat cea mai lungă dintre aceste înregistrări video, un film cu durata de 80 de secunde cu ultimul tigru de Tasmania cunoscut, numit Benjamin, care a trăit în captivitate în anii 1930.

Agenţia guvernamentală a încredinţat imaginile lui Samuel François-Steininger, de la Composite Films, cu sediul la Paris, care a realizat o colorare meticuloasă ce a necesitat peste 200 de ore de muncă.

Imaginile cu tigrul tasmanian, filmate în 1936



În pofida vechimii, secvenţa video era "uimitoare", însă a fost "foarte dificil de colorat deoarece în afară de animal existau puţine elemente în cadru", după cum a explicat François-Steininger pe pagina de internet a serviciului de arhive.

"Şi, din cauza rezoluţiei şi a calităţii imaginii, existau o mulţime de detalii - blana era densă şi a trebuit să detaliem şi să animăm o mulţime de fire de păr", a adăugat el.

Înregistrarea video îl prezintă pe marsupialul carnivor care se învârte în spaţiul său închis, se întinde, adulmecă şi se scarpină, dungi late şi întunecate brăzdând blana lui de culoarea nisipului.

Înregistrarea video colorată a fost prezentată marţi, cu ocazia Zilei naţionale a speciilor în pericol de dispariţie, marcată anual în Australia la 7 septembrie, data la care a murit Benjamin, în 1936. Imaginile au fost surprinse de David Fleay în decembrie 1933 la Grădina Zoologică Beaumaris din oraşul Hobart, închisă ulterior, unde naturalistul ar fi fost muşcat de spate în timp ce filma. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel