VIDEO. Curenții oceanici sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani. Scenarii apocaliptice
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Curenții oceanici responsabili de clima caldă din Europa au scăzut la cea mai mică intensitate din ultimii 1.000 de ani.

Încetinirea curenților oceanici ar putea avea efecte devastatoare asupra vieții umane, scrie Digi24. Circulația Oceanului Atlantic, aflată la baza Curentului Golfului, este sistemul meteorologic care formează clima caldă din Europa. Momentan, se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani. Încetinirea acestui curent, care transportă apa caldă din zona tropicelor spre nordul Oceanului Atlantic, poate aduce furtuni devastatoare, ierni geroase și valuri de secetă și caniculă.

Oamenii de știință sunt de părere că în următorii ani curentul va slăbi și mai mult din cauza încălzirii globale, iar fenomenele meteo extreme s-ar putea intensifica. Până la sfârșitul secolului, intensitatea curentului ar putea scădea cu 35-45%, iar sistemul meteorologic ar putea ajunge la un punct de instabilitate, în care efectele acestuia să devină ireversibile.

Oamenii de știință s-au arătat îngrijorați de slăbirea acestui curent de mai mulți ani și pun problema coapsului. Aceștia susțin că încălzirea globală și emisiile de gaze de seră pun omenirea la doar câțiva zeci de ani distanță de o catastrofă climatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel