„Victorie de imagine” pentru Putin la întâlnirea virtuală cu Biden. Dungaciu: Federația Rusă nu e acolo, dar iată că se plasează acolo
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube
Sursă foto: Captură YouTube
Dan Dungaciu, analist de politică externă, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre „victoria de imagine“ pe care a avut Vladimir Putin la întâlnirea cu Joe Biden.

Invitat la DC News, Dan Dungaciu, analist de politică externă, a comentat recenta întrevedere virtuală dintre Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și Joe Biden, președintele SUA, și a precizat că liderul de la Kremlin a obținut o victorie de imagine incontestabilă:

„Am văzut reportaje de genul - Cele două mari puteri stau de vorbă - / - Liderii celor două mari puteri negociază -. Putem folosi aceste adjective când vorbim de SUA și China. Federația Rusă nu e acolo, dar iată că se plasează acolo. Pentru Rusia, pentru Vladimir Putin, acestea sunt victorii de imagine. Doar faptul că în mintea unora ai rămas egalul Statelor Unite ale Americii, pentru tine este o victorie colosală, pentru că, dacă tragem linie, din niciun punct de vedere Rusia nu este egalul SUA. Deci, este o victorie de imagine, incontestabil, Federația Rusă joacă asta, iar importanța Rusiei pentru SUA este mult mai mică decât importanța SUA pentru Rusia.

Pentru SUA, importanța acestei regiuni este mai redusă decât importanța ei pentru Rusia. Pentru Federația Rusă e geopolitică existențială. Pentru Occident și SUA nu e geopolitică existențială. Așa cum SUA nu permiteau să existe sisteme de rachete sovietice în Cuba, așa Rusia nu permite sisteme de rachete americane în Ucraina. Nu e vorba de opțiunile Ucrainei, care evident că din punct de vedere al dreptului internațional țin de suveranitatea Ucrainei de a-și alege în ce câmp intră (...), dar în relațiile internaționale lucrurile sunt puțin mai complicate, iar puterile mari gândesc implicit aproape în teoria sferelor de influență. Federația Rusă gândește lumea în pachete de suveranitate, nu suveranități distincte localizate în statele naționale“, a precizat analistul Dan Dungaciu.

H.D. Hartmann: Semnal puternic dat de Putin. De ce a venit singur la discuția cu Biden

Invitat la Defense România, H.D. Hartmann a comentat recenta întrevedere virtuală dintre Vladimir Putin și Joe Biden: 

„Foarte interesant, la această întrevedere virtuală nu a participat doar președintele Biden. Acesta a fost în Situation Room, în buncărul de sub Casa Albă unde se află sala de criză, unde au loc întâlnirile de criză în cazuri excepționale. Președintele Biden a fost anturat de patru membri ai delegației, secretarul de stat Antony Blinken, consilierul de securitate Jake Sullivan, plus alți doi consilieri din cadrul Agenției Naționale de Securitate.

De cealaltă parte, președintele Vladimir Putin a fost efectiv singur. Foarte interesant, Vladimir Putin s-a simțit extrem de sigur pe el, pentru că nu și-a luat pe nimeni în ariergardă, niciun fel de delegație. (...)“, a precizat analistul de politică externă H.D. Hartmann (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel