Victor Ponta vrea accelerarea procesului de intrare a Republicii Moldova în UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
În opinia lui   Victor Ponta ,  conflictul dintre Ucraina și Rusia reprezintă cel mai mare pericol pentru securitatea României din 1989 până în prezent, însă acest moment este și o oportunitate pentru a accelera apropierea Republicii Moldova de UE și NATO, dar numai după ce va rezolva problema Transnistriei.

Invitat în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire" difuzată de Antena 3, Victor Ponta a discutat despre situația din Ucraina și Republica Moldova.

- Suntem granița UE și NATO în ceea ce privește acest conflict. Am discutat cu lideri europeni, însă am folosit aceste zile şi pentru a discuta cu liderii din Moldova, am fost şi în Georgia.

- Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România de după 1989. Să ai un conflict rece, să dea Dumnezeu să nu fie cald, evident că ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE şi că nu suntem singuri. In acelaşi timp, e cea mai mare oportunitate de după 1990 pentru ca România să atingă un obiectiv major: Moldova. Trebuie să folosim acest moment istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de Europa și NATO. Depinde cât de inteligenți suntem. Cea mai inteligentă soluţie e ca România să sprijine o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE, un calendar clar.

Vladimir Putin reprezintă aspirațiile unui mare imperiu


- Putin e simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei. Rusia a fost un mare imperiu şi înainte de perioada sovietică. Reprezintă aceste aspiraţii. Problema noastră, a Europei şi a SUA, este că dacă suntem separaţi nu putem rezista, iar dacă suntem împreună, trebuie să înţelegem unde putem cu adevărat să oprim aceste dorinţe de creştere şi nostalgii imperiale.

- Nu am văzut încă acţiuni foarte concrete şi atunci România trebuie să fie perfect coordonată cu celelalte ţări europene, dar pe de altă parte trebuie să-şi urmărească interesul naţional. Cât timp nu se rezolvă problema Transnistriei, Moldova nu va reuşi să intre în NATO sau în UE. Nu ai cum să intri în NATO când ai unităţi ale armatei ruse. Cred că Moldova va intra în UE şi în NATO când va rezolva problema Transnistriei.
Vreau să dăm acel ajutor pe care ni-l cer cei de la Chişinău, nu vreau să ne repezim mai mult, pentru că din entuziasm sau din interese politice interne s-ar putea să le facem rău acelor oameni. Fratele mai mare nu intră cu forța peste fratele mai mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel