Victor Negrescu, apel către CJ Alba și Muzeul Național al Unirii pentru amplasarea busturilor unor personalități social democrate / foto
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 Martie 2021, 22:34
WhatsApp
Victor Negrescu, apel către CJ Alba și Muzeul Național al Unirii pentru amplasarea busturilor unor personalități social democrate
Victor Negrescu, apel către CJ Alba și Muzeul Național al Unirii pentru amplasarea busturilor unor personalități social democrate
Victor Negrescu, eurodeputat PSD, a transmis un mesaj pe o rețea de socializare, în contextul celebrării, miercuri, a 128 de ani de la crearea primului partid cu orientare social democrată.

'În contextul celebrării, mâine, a 128 de ani de la crearea primului partid cu orientare social democrată, împreună cu organizația @pesactivistsromania continuăm demersurile pentru revigorarea istoriei social democrației.

Anul acesta, pe lângă organizarea unui eveniment dedicat zilei social democrației românești, depunem coroane și reabilităm mormintele, busturile și locuințele pionierilor social democrației în România.

Un prim demers, a fost la bustul lui Iosif Jumanca, personalitate a politicii românești, membru al Partidului Social Democrat din Transilvania, membru al Consiliului Național Român Central (1918) și al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (1918-1920), deputat în Parlamentul României.

Iosif Jumanca a jucat un rol important în înfăptuirea Marii Uniri din 1918. În numele socialiștilor români a susținut de la tribuna Adunării Naționale de la Alba Iulia un discurs în care milita cu tărie pentru unirea provinciilor românești la 1 decembrie 1918. La insistențele sale și a celorlalți social-democrați, în Proclamația de Unire de la Alba Iulia s-a statuat introducerea votului universal și acordarea mai multor drepturi pentru muncitorii industriali.

A fost arestat de autoritățile comuniste în 1949 și condamnat la 1 an și 2 luni pentru infracțiunea de „uneltire contra ordinei sociale”. Conform documentelor istorice a decedat la penitenciarul Văcărești, pe 26 martie 1950.

Am fost neplăcut surprins să constat că bustul său și al altor participanți activi la realizarea Marii Uniri, se află depozitate în condiții improprii în curtea Muzeului Național al Unirii, reabilitat cu fonduri alocate în timpul guvernărilor social democrate. De aceea, solicit Consiliului Județean Alba, condus de PNL, și conducerii Muzeului Național al Unirii să depună toate eforturile pentru reabilitarea și amplasarea busturilor.

#RelansămSocialDemocrația', a scris Victor Negrescu, pe contul său de Instagram.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Victor Negrescu (@victor_negrescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?