Data actualizării:
Data publicării:

Victor Ciutacu, despre Florian Coldea (SRI): Mi se pare preocupat, măcinat de ceva

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

În 2008, la emisiunea "Vorbe grele", la Antena 2, generalul Florian Coldea îi acorda un interviu lui Victor Ciutacu. În acea ediție, vorbea despre interceptări, înregistrări, SRI, dar și despre pasiunile și cărțile lui preferate sau despre debutul în carieră.

A fost prima și singura dată când Florian Coldea a apărut live în fața camerelor de filmat, într-un  interviu. Victor Ciutacu a povestit cum l-a perceput, la acea vreme, pe șeful interimar al SRI.

Întrebat de DC News ce diferențe există între Florian Coldea din 2008 și Florian Coldea din 2015, jurnalistul a spus: "E greu de caracterizat un om după o întâlnire. Atunci era proaspăt, dornic să demonstreze, să se impună. Acum mi se pare îmbătrânit, preocupat, măcinat de ceva. E clar că, oricât ar încerca să se stăpânească, nu-i e bine. N-am eu valențe de psiholog, dar inclusiv cititul de pe foaie, la care nu excelează, trădează o anumită nesiguranță".

De asemenea, Victor Ciutacu spune că dacă în 2008, în cadrul singurului interviu pe care l-a acordat, Florian Coldea părea dornic să se impună. În schimb, acum lucrurile stau diferit.

"Nu cred că mai are nevoie (n.r. - să se impună). Acum se luptă să supraviețuiască. Oricât de confortabilă e căderea paralelă a Elenei Udrea, tot îl afectează acuzațiile. Și, mai ales, faptul că Traian Băsescu a admis ieri ca-l informase Elena Udrea despre presupusele sale abuzuri", ne-a mai spus Victor Ciutacu.

Florian Coldea, singurul interviu live acordat în fața camerelor de filmat

În rândurile de mai jos, vă prezentăm câteva pasaje din interviul pe care Florian Coldea i l-a acordat lui Victor Ciutacu, la emisiunea "Vorbe grele", de la Antena 2, în 2008.

V. Ciutacu: Vă place fotbalul?

F. Coldea: Interesant, da. Chiar o scurtă bucată de timp, am jucat la UTA Arad, la juniori.

V. Ciutacu: Aţi jucat la UTA Arad?

F. Coldea: Da. Probabil ştiţi, sunt din judeţul Arad.

V. Ciutacu: Si sunteţi tânăr, domnule general. M-am uitat pe CV-ul dumneavoastră. Sunteţi născut în '71?

F. Coldea: Da.

V. Ciutacu: Sunteţi mai mic cu un an decât mine, sunteţi general, prim-adjunct al Directorului SRI şi un personaj misterios, despre care s-au ţesut atâtea legende.

F. Coldea: Un anumit gen de legende este şi firesc în jurul personajelor, ca să spun aşa, din cadrul serviciilor de informaţii ale României, ale tuturor ţărilor. Este important ca în acest context totuşi să lăsăm să transpară anumite lucruri, dar aş vrea, înainte de toate, să spun cam în ce context am ajuns la emisiunea dumneavoastră. Pentru telespectatori e foarte important.

(...)

V. Ciutacu: Revin la întrebarea cu Traian Băsescu, că m-aţi pasat repede: ziceţi că nu l-aţi cunoscut niciodată, în cariera dumneavoastră de ofiţer, până să ajungeţi să fiţi numit în funcţie de domnul Băsescu?

F. Coldea: Singurul moment, ca să spun aşa, în care, într-un fel sau altul, rezultatele activităţii unităţii din care am provenit au fost prezentate tuturor beneficiarilor, dar în mod special celulei care se ocupa de criza jurnaliştilor, a fost chiar criza jurnaliştilor.

V. Ciutacu: Aţi apărut, de asta voiam să vă întreb, aţi apărut în 'Gardianul' cu o poză cu cagulă, de la întoarcerea lor. Aţi participat direct şi nemijlocit, cum s-ar spune, la misiunea respectivă.

F. Coldea: Pe un anumit segment, potrivit responsabilităţii Serviciului...

V. Ciutacu: Uitaţi poza dumneavoastră mărită, decupată, şi mai este încă una, ia vedeţi, de acolo. Asta practic este de la sosirea...

F. Coldea: Jurnaliştilor. Deci pe un anumit segment de responsabilitate a Serviciului Român de Informaţii, eu, care eram la vremea respectivă locţiitorul unităţii de antiterorism, unităţii informative de antiterorism, ţinând cont că am avut o expertiză de zece ani în problemă, am fost desemnat să coordonez activităţi în această problemă.

V. Ciutacu: Si atunci v-a remarcat domnul Băsescu?

F. Coldea: Bănuiesc că, din ce am înţeles ulterior, vă mărturisesc că nu am datele extrem de clare, propunerea a fost din partea conducerii Serviciului, pentru a reprezenta tânăra generaţie, într-un fel, în conducerea Serviciului Român de Informaţii. Au fost mai multe propuneri, din care a fost aleasă o persoană. Eu am fost chemat, vă mărturisesc, de către domnul Director la vremea respectivă, domnul Radu Timofte, şi mi-a spus că propunerea dânsului se opreşte asupra mea. Punct.

V. Ciutacu: Sunteţi cel mai tânăr general din Serviciul Român de Informaţii?

F. Coldea: Cred că da!

V. Ciutacu: Uitaţi de ce vă întreb, că nu o să evit subiectul ăsta: fostul faimos scandal al bileţelelor, domnule general. La momentul în care se discuta despre suspendarea preşedintelui Băsescu, ulterior toată povestea cu Curtea Constituţională, cu judecătorii, ca să rezumăm în câteva cuvinte, nişte notiţe de la dumneavoastră, spuneţi dumneavoastră, au ajuns la un lider de partid politic, în speţă la domnul Geoană, care le-a arătat la televizor, le-a făcut publice, de acolo a ieşit un ditamai scandalul. Dumneavoastră aţi fost, la un moment dat, nu suspendat din funcţie, ci v-au fost suspendate nişte atribuţii, dacă nu mă înşel.

F. Coldea: Este firesc! Pe perioada clarificării acelor aspecte.

V. Ciutacu: Din câte deduc, respectivele atribuţii v-au revenit şi aţi fost şi promovat, prin decret semnat de preşedintele statului, că preşedintele statului numeşte generalii în funcţie, şi de asta vă întrebam...

F. Coldea: La propunerea conducerii Serviciului.

V. Ciutacu: Până la urmă, ce a fost acolo, domnule general? Erau, spuneaţi, nişte notiţe despre trecutul unor judecători în funcţie la Curtea Constituţională. Prima întrebare pe care v-o pun cât se poate de clar este: ce vă interesa pe dumneavoastră, ca adjunct în funcţie al şefului SRI, trecutul judecătorilor de la Curtea Constituţională?

F. Coldea: Aţi subliniat extrem de precis câteva chestiuni, mai puţin altele, ca să spun, în cadrul prezentării pe care dumneavoastră aţi făcut-o. Aţi atins, într-adevăr, faptul că era o anumită situaţie politică şi care a fost speculată, şi orice evenimente au fost speculate prin prisma acestei chestiuni politice.

V. Ciutacu: Fraieri ar fi fost ăia să nu speculeze! F. Coldea: Dar a doua chestiune este mult mai importantă şi esenţa întrebării noastre: cum şi în ce context au apărut respectivele bileţele? Vreau să vă spun că a fost clarificată în termen şi fără niciun fel de echivoc, şi în faţa comisiei, a cărei rezultate au fost prezentate public, dar şi în faţa opiniei publice. Este vorba, doar ca să sintetizez, să rezumăm foarte clar...

V. Ciutacu: Să ştie lumea de ce la vârful SRI interesa trecutul judecătorilor Curţii Constituţionale.

F. Coldea: In fiecare dimineaţă, pe biroul conducerii Serviciului şi a fiecărui ofiţer din cadrul Serviciului Român de Informaţii, vine un Buletin Mass-Media. Un capitol din acel Buletin Mass-Media, cu situaţiile apărute în mass-media, se referă la referiri despre Serviciul Român de Informaţii. Intr-una din referiri se spunea extrem de clar, de către un cunoscut lider politic, că există date potrivit cărora, se aduceau acuzaţii extrem de grave Serviciului: chestiuni din Arhiva Serviciului Român de Informaţii ar fi folosite politic. Primul lucru pe care îl facem, la orice moment când ne vin asemenea date, este să verificăm în ce măsură chestiunile enunţate, acuzele aduse în situaţia respectivă, sunt adevărate sau false. Ce pot să vă spun că s-a menţionat pe biletele respective este că nu sunt la noi în arhivă niciun fel de dosare şi că au fost predate. Punct. Deci de aici interpretarea că respectivele ar fi fost... De ce ne-a interesat, s-a arătat comisiei, în termen fără echivoc, şi la noi vreau să vă spun că este un serviciu extrem de cuantificabil al activităţii fiecăruia, dar şi a conducerii Serviciului. S-a arătat la ce oră s-a sunat, cine a sunat să verifice, s-au clarificat până la cele mai mici detalii dacă aveam dreptul sau nu să solicit asemenea verificări, care au fost prezentate comisiei. Până şi comisia, prin ceea ce a afirmat clar: că nu au fost niciun fel de elemente de poliţie politică...

V. Ciutacu: Comunicatul comisiei spune că nu există elemente de poliţie politică.

F. Coldea: Dar au arătat, fără niciun fel de echivoc, lucrurile astea şi vă spun: asta a fost simplu şi la obiect toată povestea. A doua problemă a fost mai interesantă: cum de acele bileţele...

V. Ciutacu: Aia era întrebarea mea, domnule general: cum este posibil ca nişte notiţe, spuneţi dumneavoastră, de pe masa primului adjunct al şefului SRI, să iasă din instituţie, să ajungă la un lider politic care să le arate la televizor, cum arăt eu hârtia asta şi aşa mai departe?

F. Coldea: Chestiune de asemenea clarificată în cadrul unei comisii interne, de această dată nemaifiind vorba despre chestiuni şi probleme legate de acuzele de poliţie politică, ci de o scurgere de date, neclasificate până la urmă, care toate au fost, subliniaţi toate, predate CNSAS-ului, fără niciun fel de alte nuanţe în ceea ce înseamnă acest enunţ, şi s-a stabilit şi acest lucru fără echivoc, iar cei responsabili... 

V. Ciutacu: Există şi o explicaţie pentru uz extern, de dat publicităţii?

F. Coldea: Prefer ca acest lucru să rămână deocamdată să-l judece colegii.

V. Ciutacu: Adică eu, român simplu care mă uit la un serviciu secret ca la o chestie aşa, sau serviciu special, la o chestie foarte riguroasă, foarte absconsă, normal că rămân stupefiat când văd că nişte hârtii de pe masa unuia dintre cei mai importanţi oameni din serviciul respectiv ajung....

F. Coldea: Pe bună dreptate, dar, încă o dată v-am spus, este vorba de date neclasificate, care au un caracter sau un regim mult mai lejer, dar a doua chestiune: şi Serviciul este format din oameni, care şi ei...

V. Ciutacu: Domnule Coldea, puteau să fie şi poze cu gagici, haideţi să fim serioşi! Nu contează că sunt clasificate sau nu, important este că au ieşit din instituţie. Asta încerc eu să subliniez.

F. Coldea: Răspunsul meu a fost: s-au clarificat, cei responsabili au fost traşi la răspundere potrivit normelor interne.

VEZI AICI și alte părți din interviu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel