Victor Ciorbea, în fața unei decizii cruciale pentru alegerile prezidențiale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se află în fața unei decizii importante pentru alegerile prezidențiale.

Mai multe ONG-uri îi cer Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituțională referitor la OUG privind alegerea șefului statului. Acuză că OUG nr.45/2014 afectează drepturile electorale și încalcă principiul securității juridice, potrivit unui comunicat al Expert Forum.

"Intrarea în vigoare a OUG nr.45/ 2014 pe 27 iunie ar urma să producă efecte la alegerile prezidențiale prevăzute a avea loc în noiembrie (adică peste mai puțin de cinci luni), ceea ce ar contraveni principiului principiului securității juridice", se arată în scrisoarea adresată Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de 11 ONG-uri.

Lider PSD în vizorul DNA. Prejudiciu de 5 milioane de euro

CCR a stabilit că o modificare legislativă nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrării în vigoare.

Potrivit ONG-urilor, nu există o situație care să justifice ordonanța de urgență. "Situația de urgență care ar justifica emiterea unei astfel de ordonanțe a fost creată în mod artificial: toate elementele prin care se justifică urgența enumerate în Nota de fundamentare există de mai mult de un an. Guvernul a avut posibilitatea declanșării procesului de modificare a Legii nr.370/ 2004 în timp util, astfel încât să poată fi parcurse toate etapele dezbaterii publice și adoptării în Parlament a unui proiect de lege", susține sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel