Data publicării:

"Vicleanului Băsescu îi mai rămân puţine cărţi de jucat", afirmă presa internațională

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Politica
WhatsApp
alegeri
alegeri

Alegerile parlamentare din România au prezentat interes în toată

Potrivit Wall Street Journal, români şi-au exprimat sprijinul faţă de coaliţia condusă de premierul ţării, menționând că disputa dintre liderii formațiunilor politice aflate în competiția alegerilor parlamentare ameninţă dezvoltarea economică a României. Prezentând rezultatele principalelor exit-polluri, cotidianul aminteşte că este posibil ca, în pofida rezultatelor alegerilor, Traian Băsescu să nu îl nominalizeze pe Victor Ponta la conducerea viitorului Guvern, deşi acest lucru ar putea aduce instabilitate sau chiar noi alegeri.

Cotidianul economic britanic Financial Times susține că situația din România este încă neclară, deși rezultatele votului au trasat anumite direcții, pentru că "vicleanului" Băsescu îi mai rămân puţine cărţi de jucat. Cotidianul consideră că victoria tranșantă a USL ar putea scădea posibilitatea unei instabilităţi politice generate de o încercare a preşedintelui de a nominaliza un alt premier, dar, subliniază acesta, alegerile prezidenţiale au loc abia în 2014, motiv pentru care se anunţă o perioadă de coabitare dificilă. Unii analiști consideră că există posibilitatea ca "bătăiosul" Băsescu să încerce să îşi folosească pârghiile politice pentru a forţa o rupere postelectorală a USL şi a atrage formaţiunile ce ar putea fi influențate în scopul de a forma o coaliţie cu ARD, PPDD şi reprezentanţii minorităţilor. Alți analiști consideră improbabil un astfel de scenariu, având în vedere victoria covârşitoare a USL. În timp ce trecerea dintr-un partid în altul este ceva obişnuit în politica românească, umilirea ARD în sondaje ar putea face din aceasta o strategie foarte riscantă. Această tentativă ar putea, de asemenea, să plonjeze România într-o nouă criză constituţională. Cotidianul The Independent scrie, asemeni Wall Street Journal, tot despre o posibila instabilitate a României, pe fondul luptei politice dure dintre premier și președinte. Prezentând rezultatele de la exit-polluri, The Independent amintește declarațiile lui Traian Băsescu despre posibilitatea de a nu îl nominaliza pe Victor Ponta în fruntea Guvernului și despre încercarea premierului din vară da a îl suspenda pe președinte. Cotidianul menționează că Europa a ajuns la saturație în privința celor doi, deoarece disputa lor pare a fi în aceeași măsură despre personalități și despre politică.

BBC News prezintă, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, rezumând disputele politice dintre Ponta şi Băsescu din această vară, o piedică majoră în calea coabitării, dar și în raportul cu Fondul Monetar Internațional.

Agenția Irish Examiner, dar și Washington Post atrage atenţia asupra condiţiilor meteorologice pe care le-au înfruntat românii pentru a merge la vot, dar şi asupra rezultatelor care ar putea inflama rivalitatea dintre premier și președinte, menționând că mulţi români s-au săturat de lupta pentru putere dintre cei doi.

Postul de televiziune Al-Jazeera a prezentat un material amplu despre alegerile din România, enumerând rezultatele exit-poll-urilor, dificultăţile legate de viitoarea coabitare între premier şi preşedinte, precum şi rata de participare scăzută.

Irish Times atrage atenţia că o posibilă luptă pentru putere declanşată în urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI. Cotidianul aminteşte şi de rata mică de participare la vot, influenţată, pe de o parte, de ninsori, ploaie şi ceaţă, dar şi de faptul că populaţia este profund nemulţumită de politicieni, pe mulţi dintre ei considerându-i corupţi. Unii cetățeni consideră că lucrurile vor rămâne exact ca fel ca înainte de alegeri, dacă nu se vor înrăutăți. Alegerile din România au atras atenţia şi presei din Pakistan. Astfel, cotidianul  The News şi postul de televiziune Geo TV scriu despre rezultatele alegerilor în condițiile de viscol cu care s-a confruntat România. Se amintește și de posibilitatea apariţiei unor noi dispute politice, ce ar putea complica negocierile cu FMI. În Israel, Ynetnews.com anunţă rezultatele exit-poll-urilor, în timp ce Jerusalem Post subliniază că sistemul de vot mix ar putea oferi USL o majoritate şi mai confortabilă. Daily Express, Belfast Telegraph şi Irish Independent afirmă că exit-poll-urile îi conferă Guvernului de centru-stânga o victorie clară în alegerile prezidenţiale, dar rezultatele ar putea accentua rivalitatea dintre principalii doi oameni politici ai ţării, generând noi dispute politice. Voice of America prezintă, de asemenea, rezultatele, subliniind că scrutinul a fost monitorizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel