Data publicării:

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič: Nu putem fi niciodată siguri de viitor

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič

Oficiali de rang înalt ai Comisiei Europene au salutat conensul instituțiilor UE cu privire la cele peste 300 de propuneri cetățenești pentru reformarea Uniunii Europene și au felicitat implacrea cetățenilor europeni în Conferința pentru Viitorul Europei, un proces unic de consultare la nivel european. 

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, care prezidează grupul de lucru privind sănătatea, a declarat: „Nu putem avea certitudini legate de viitor. Evenimentele recente – o pandemie mondială, un război ilegal la porțile noastre, o cursă pentru oprirea schimbărilor climatice înainte de a fi prea târziu – ne arată cât de nesigur poate fi.

Forța Europei în fața oricărei provocări constă în capacitatea noastră de a discuta și de a face schimb de idei, de a ne uni în jurul valorilor noastre fundamentale, consolidând astfel democrația și instituțiile noastre democratice.

Conferința este un exemplu remarcabil în acest sens. Aș dori să aduc mulțumiri în special participanților noștri din rândul societății civile, care s-au implicat în acest proces cu hotărâre și entuziasm. Colaborarea cu cetățenii cu privire la viitoarele politici ale UE este o experiență foarte specială care ne ajută să ne extindem orizontul. Fără ei, conferința nu ar fi putut fi un succes.”

Forța Europei în fața oricărei provocări constă în capacitatea noastră de a discuta și de a face schimburi, de a ne uni în jurul valorilor noastre fundamentale, ceea ce, la rândul său, ne consolidează democrația și instituțiile democratice.

Conferința este un exemplu remarcabil în acest sens. Aș dori să le mulțumesc în mod special cetățenilor noștri participanți, care s-au implicat în acest proces cu determinare și entuziasm. Lucrul împreună cu cetățenii la viitoarele politici ale UE este o experiență cu totul specială, care ne ajută să ne lărgim orizontul de gândire. Fără ei, conferința nu ar fi putut fi un succes”, a declarat vicepreședintele Maroš Šefčovič.

La un an de la ceremonia de lansare de la Strasbourg, tot în Parlamentul European va lua sfârşit oficial acest exerciţiu pe 9 mai, Ziua Europei. Raportul final, care ar urma să sufere puţine modificări faţă de recomandările aprobate sâmbătă, va fi înmânat preşedinţilor celor trei instituţii europene, precum şi preşedintelui francez Emmanuel Macron.


Conferința privind viitorul Europei s-a încheiat cu peste 300 de propuneri cetățenești

Plenul Conferinței a ajuns la un consens asupra proiectului său final de propuneri. În prezent, a adoptat 325 de propuneri pentru atingerea a 49 de obiective identificate în cadrul a 9 teme, pe baza a 178 de recomandări din partea grupurilor de cetățeni europeni, a contribuțiilor din partea grupurilor naționale și a evenimentelor, precum și a celor 43.734 de contribuții la 16.274 de idei înregistrate pe platforma digitală multilingvă.

Vineri, delegația Parlamentului European a decis să susțină proiectele de propuneri ale plenului. Deputații europeni au subliniat rolul important pe care Parlamentul l-a jucat în perioada premergătoare acestui moment, de exemplu, garantând că contribuția cetățenilor va rămâne în centrul deliberărilor pe tot parcursul procesului, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel