Vicepreședintele ANAT: ”România nu e cunoscută, să nu ne amăgim”. Avem puțini bani de promovare, dar ne și rămân, din cauza unui ”sistem ruginit”
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Poate fi numită România țară cu potențial turistic?

Mai caută turiștii România ca destinație de vacanță? Avem cu ce să-i atragem pe cei din afară? Ce aleg străinii între litoralul românesc și cel bulgăresc, de pildă? Adrian Voican, vicepreşedinte al ANAT - Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, a vorbit la DC News despre poziția țării noastre pe harta destinațiilor turistice din lume.

Întrebat dacă străinii mai caută România ca și destinație turistică, reprezentantul ANAT a răspuns:

"Aș face o glumă, aș spune că, deocamdată, destinația din România e România însăși. România nu e cunoscută, să nu ne amăgim! Sunt peste un miliard de oameni care călătoresc în lumea asta, iar România nu e nici cât o firimitură. Haideți să numărăm doar nopțile de cazare. Mereu aduc în discuție aceste cifre pentru că sunt absolut relevante. 30 de milioane de nopți de cazare în România față de 3 miliarde la nivel european, nici nu mai vorbim de alte continente.

Avem 1%. Deci există bani, există turiști, există dorință de a călători, e aproape foarte ușor să dublezi sau să triplezi numărul de turiști străini în România. Mare lucru să treci de la 1 la 3%! Nu e simplu, dar e foarte ușor de făcut dacă știi ce să faci. Produs turistic avem, se poate îmbunătăți, nu infrastructura este cel mai important punct în promovarea internațională a României, ci banii de promovare în sine.

Nu avem un sistem e promovare. Bugetul României se închide pe turism, adică ce mai rămâne după ce se bat celelalte ministere se acordă turismului, nu avem încă o strategie puternică care să aibă în spate un buget de minim 30 de milioane de euro. Nu avem asta, avem 2-3 milioane de euro și nu reușim să-i cheltuim nici pe ăia pe toți pentru că avem o birocrație foarte mare. Sistemul de achiziții public este absolut ruginit în România. Dacă România nu a fost prezentă la Berlin sau la Paris la târgurile turistice dar 170 de țări au putut să fie, e clar că avem o birocrație care ne împiedică să putem să plătim în timp util participările internaționale. Și asta trebuie din rădăcină tratat și rezolvat, mai ales cu ocazia alegerilor de anul acesta din România" a spus Adrian Voican.

Emisiunea completă, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel