Data publicării:

Viața oamenilor din satele aflate în prima linie a frontului din Ucraina /reportaj Reuters

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Dolyna, Ucraina – În satul Dolyna, distrus de forțele rusești după începutul războiului, Yurii menține o veghe solitară. Odată un loc cu 500 de locuitori, Dolyna a fost transformată într-un peisaj pustiu, cu doar câțiva oameni rămași. „Nu mi-e frică” spune Yurii. „Sunt acasă!”

Satul pitoresc, situat lângă granița regiunilor Donețk și Harkov, a devenit un câmp de luptă intens în primăvara și vara anului 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Aproape toți locuitorii au fugit. În toamna acelui an, forțele ucrainene au reușit să respingă trupele ruse și să recucerească satul, situat la nord de Sloviansk.

Yurii, fost profesor de tâmplărie la școala locală, este unul dintre puținii locuitori care s-au întors. El și soția sa s-au mutat în Dolyna acum 30 de ani, când ea a fost transferată ca profesoară. Aici și-au crescut cei trei copii și și-au construit o viață împreună.

La început, bărbatul de 68 de ani nu credea că trupele ruse vor invada. „Țară frățească, toate astea,” spune el, rememorând cum înainte de 2014 credea că Rusia și Ucraina erau prietene, având mulți cunoscuți în Rusia. Dar acum, Yurii crede că rușii „văd cât de bine este în țara noastră, cum totul se îmbunătățește și vor să o distrugă.”

Pe măsură ce forțele ruse își continuă ofensiva în nord-estul Ucrainei, Yurii și alți locuitori din regiune se confruntă cu o alegere dificilă: să fugă și să lase totul în urmă sau să rămână și să riște ocuparea sau moartea. Pentru mulți civili, aceasta ar fi a doua sau a treia evacuare.

La mai bine de doi ani de la invazia la scară largă a Rusiei, oficialii militari ucraineni admit că situația de pe frontul de est s-a deteriorat semnificativ. Forțele ruse se află acum la periferia orașului Chasiv Yar și au concentrat trupe în satele din apropierea Harkovului. Ucraina, care a semnat recent un acord de securitate pe 10 ani cu SUA, afirmă că a stabilizat situația în afara Harkovului, după aprobarea SUA pentru a lovi ținte rusești cu arme americane.

În orașele mari din Donețk, controlate de Kiev, civilii încearcă să-și continue viața sub atacuri frecvente. În aprilie, magazinele alimentare și piețele locale erau pline de rezidenți vârstnici, iar copiii încă se jucau în locurile de joacă.

Yurii și alți săteni au observat tancurile rusești în primele zile ale războiului din 2022. El și mulți alții au fugit. Când s-a întors după câteva luni, din școala unde el și soția sa au lucrat se mai puteau vedea doar ruinele. Sala de sport a școlii, un punct de mândrie pentru Yurii, este acum acoperită de praf și cărămizi sparte.

Câmpurile din sat, unde fermierii plantau cartofi și grâu, sunt acum acoperite de mine. Semne roșii cu cranii avertizează oamenii să nu se abată de la drum. Ivan, un alt sătean care s-a întors, lucra în aprilie la curățarea minelor din câmpuri.

Deși copiii au plecat și soția sa s-a evacuat în vestul Ucrainei, Yurii veghează asupra școlii goale pentru a preveni vandalismul. În toată regiunea Donețk, orașele și satele sub controlul Kievului – Lyman, Kramatorsk, Sloviansk, Kostiantynivka – sunt frecvent atacate cu artilerie și rachete.

Devastarea este vizibilă peste tot: până în ianuarie, aproximativ 222.000 de case și peste 27.000 de clădiri de apartamente din Ucraina au fost avariate sau distruse, conform unui raport al Școlii de Economie din Kiev.

Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns la solicitarea de comentarii pentru această poveste. Soldații ruși se află acum la mai puțin de 40 de kilometri de Dolyna.

„Nu mi-e frică,” spune Yurii. „Poate că m-am obișnuit, poate pentru că sunt în propria mea casă.” Cu toate acestea, el se confruntă cu o dilemă: își dorește ca vecinii săi să se întoarcă, dar nu îi poate convinge fără utilități de bază. Autoritățile nu vor restabili electricitatea sau apa până nu se întorc mai mulți locuitori, spune el.

Cu Rusia continuând atacurile în regiunea Harkov și trupele sale avansând în regiunea Donețk, este puțin probabil ca vecinii săi să se întoarcă prea curând. Seara, când Yurii își plimbă câinele, satul este tăcut. Casele de pe drumul pe care merge sunt acum fără pereți și ferestre. În timp ce merge, un stol de rândunele dansează deasupra.

Yurii este întrebat adesea de ce continuă să rămână. În loc să răspundă direct, își amintește de războaiele și frământările din trecut. Biblioteca mică din școala lui Yurii este plină de cărți despre suferința oamenilor din regiunea Donețk. O carte legată în piele, acum acoperită de cenușă, listează numele celor persecutați sub dictatorul sovietic Iosif Stalin. Alta este plină de numele bărbaților din Donbas care au murit luptând împotriva soldaților germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda istoriei sale sângeroase, Yurii spune că există multă frumusețe naturală aici. „Avem dealuri, un râu, câteva iazuri. Priviți acolo!” spune el, arătând spre dealurile verzi din spatele școlii. Așa cum face în fiecare zi, își scoate cămașa, își agață prosopul de un gard și începe să alerge în jurul câmpului școlii. Repetă acest lucru de mai multe ori până când zâmbește, acoperit de transpirație. Până când părăsește terenul și se îndreaptă spre casă, soarele a apus, iar luna se ridică pe cer. Mai târziu, singur la masa din bucătărie, ascultă sunetul bombardamentelor în depărtare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel