Data publicării:

Viața pe Lună. Experiment în laborator, timp de un an

Autor: Darius Muresan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
luna
luna

În China s-a încheiat cel mai lung experiment care simulează viața pe Lună. 

Alegeri prezidentiale 2024

Mai mulți studenti voluntari au trăit timp de un an într-un laborator spațial, construit la Universitatea din Beijing.

Patru studenți ai Universității din Beijing au revenit la viața reală după 200 de zile petrecute în laboratorul Yuegong-1 botezat Palatul Lunar unde a fost simulată o posibilă existență pe Luna.

Yin Zhihao, student: "În prima parte a experimentului toate ferestrele au fost acoperite timp de o lună şi nu vedeam deloc afară. Am fost izolaţi de lume şi iniţial am trăit un sentiment de nelinişte."

Ei au fost al doilea grup de studenti volutari din experimentul care a durat în total 365 de zile fiind cel mai lung de acest fel realizat vreodată, informează TVR. Viața în aceste condiții a fost posibilă prin reciclare și agricultură: tinerii au cultivat peste 35 de tipuri de plante, inclusiv grâu, roșii sau căpșuni.

Liu Hong, designer șef al laboratorului Yuegong-1: "Oxigenul şi apa necesare vieţii au fost reciclate în proporţie de 100% şi necesarul de hrană în proporţie de 80%. Sistemul se auto-suţine în proporţie de 98%. Dacă de exemplu avem nevoie de 100 de kg de provizii, 98 de kg sunt generate de sistem prin reciclare."

Reușita acestui experiment nu înseamnă că munca cercetătorilor este încheiată.

Wang Jun, academician: "Am făcut acest experiment pe pământ unde există gravitaţie. Dar în spaţiu este microgravitaţie sau niciun fel de gravitaţie. Ce se va întâmpla în acele condiţii? E clar că mai avem mult de muncă."

China plănuiește să trimită astronauți pe Lună până în 2036.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel