Vezi topul celor mai mari controverse artistice ale anului 2012
Anul 2012 a fost marcat de unele controverse majore produse în lumea artei și a culturii, informează bbc.co.uk, care a întocmit și un Top 10 al unor astfel de evenimente, unele dintre ele cu un impact destul de mic în afara țărilor în care au avut loc, însă altele resimțite la scară internațională.
Poate că nici unul dintre aceste evenimente nu a produs un impact mai mare decât arestarea, procesul, și închisoare a trei membre din componența trupei rusești Pussy Riot. În februarie, cinci membre ale acestei trupe au organizat "o rugăciune punk" într-o catedrală din Moscova, prin care cereau Fecioarei Maria să îl alunge de la putere pe preşedintele Vladimir Putin. Procesul şi condamnarea la închisoare a celor trei muziciene - Ekaterina Samuţevici, Maria Alehina şi Nadejda Tolokonnikova - au stârnit valuri de proteste şi marşuri de susţinere în lumea întreagă.
La mijlocul lunii martie, cercetătorii italieni au descoperit, cu ajutorul unor microcamere și al unor sonde, ceea ce păreau să fie, potrivit spuselor lor, posibilele urme ale unei opere de Leonardo Da Vinci ascunsă sub fresca "Bătălia de la Marciano", de Giorgio Vasari, expusă în Palazzo Vecchio din Florenţa. În urma operațiunii de extragere a unor eșantioane minuscule, extrase cu ajutorul unor mici găuri forate în frescă, a fost evidenţiat acelaşi tip de pigment negru folosit în celebrul tablou "Mona Lisa" realizat de Leonardo Da Vinci, a anunţat şeful acestui proiect, Maurizio Seracini. Mulţi experţi în artă au contestat această afirmaţie şi au semnat o petiţie prin care au solicitat oprirea investigaţiilor, susţinând că acele foraje riscă să distrugă fresca lui Vasari.
Două luni mai târziu, în mai, înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Londra, a fost ianugurat oficial turnul din metal roşu şi contorsionat - denumit AcelorMittal Orbit. Descris ca o "narghilea" de primarul Londrei, Boris Johnson, tarifele cerute clienţilor care doresc să urce în vârful acestui turn de 35 de etaje - o sculptură ce a costat 22,7 milioane de lire sterline, cea mai înaltă din Marea Britanie - au stârnit un val de critici. Chiar şi renumitul artist Anish Kapoor a recunoscut că "15 lire sterline reprezintă o sumă a dracului de mare".
Cântăreţul pop sud-coreean Psy a busculat lumea întreagă cu videoclipul piesei sale "Gangnam Style", devenit primul clip din istorie care a depăşit pragul de 1 miliard de vizualizări pe site-ul YouTube. Chiar şi artistul disident chinez Ai Weiwei a postat un videoclip cu el însuşi şi câţiva prieteni în care parodiau celebrele mişcări inspirate din rodeo şi călărie făcute de Psy în clipul său. Purtând o pereche de cătuşe, artistul chinez pare că a dorit să ironizeze astfel regimul comunist din ţara lui, care l-a încarcerat vreme de două luni în 2011, după ce îl acuzase de evaziune fiscală. Artistul britanic Anish Kapoor a înregistrat propria versiune de parodie a aceluiaşi clip, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de colegul său de breaslă din China.
În august, Cecilia Gimenez, o octogeneră din Spania, a obţinut o celebritate nedorită, atunci când a încercat să restaureze după propria pricepere o frescă cu Iisus Hristos, foarte preţuită în ţara ei. Fresca "Ecce Homo", de Elias Garcia Martinez, a decorat zidurile bisericii Sanctuarul Milei din apropiere de Zaragoza de peste 100 de ani. Versiunea restaurată realizată de Cecilia Gimenez - o încercare eşuată - a devenit virală pe Internet, cu atât mai mult cu cât octogenara spaniolă nu părea deloc să se căiască şi a susţinut fără încetare că a avut permisiunea preotului din localitate pentru a efectua acea restaurare.
Cea mai recentă operă semnată de controversaţii fraţi Jake şi Dinos Chapman, expusă într-o galerie din Lancashire, a fost considerată "lipsită de gust" şi "fără niciun fel de valoare artistică". Lucrarea fraţilor Chapman îl prezintă pe Adolf Hitler sub forma unui ornament pentru jocul de mini-golf, având o gaură ce permite trecerea mingii de golf. Curatorul galeriei susţine că opera în cauză are scopul de a îl "ridiculiza" pe dictatorul nazist.
Opera "The Lady of The North" sau "Northumberlandia" - având o înălţime de 34 de metri şi o lungime de 400 de metri - a fost dezvelită în septembrie. Această operă de artă, creată de artistul Charles Jencks, a fost realizată ca parte integrantă a peisajului din localitatea Cramlington din Northumberland. Această sculptură uriaşă a fost realizată din 1,5 milioane de tone de pietriş, roci, sol şi argilă, fapt care i-a atras porecla de "Slag Alice". Creatorii ei au sperat că ea va rivaliza în ceea ce priveşte popularitatea cu mult mai cunoscuta lucrare "Angel of the North", aflată la circa 20 de kilometri distanţă, în Gateshead.
Cariera ei de peste trei decenii a fost de multe ori marcată de controverse şi proteste, iar în 2012, Madonna a arătat din nou că nu îi este frică de aceste lucruri. În noul ei turneu mondial, cântăreaţa americană în vârstă de 53 de ani şi-a arătat un sân la Paris, fesele la Roma, a militat pentru eliberarea din închisoare a trupei Pussy Riot la Moscova şi pentru toleranţă în Franţa, folosind imaginea liderului local al partidului Frontul Naţional, Marine Le Pen, peste care era suprapusă o svastică. Însă folosirea de către Madonna a unor arme de foc şi a unor imagini cu arme de foc, în concertele susţinute după masacrul armat dintr-un cinematograf din Colorado, soldat cu 12 morţi, a fost evenimentul care i-a supărat cel mai tare pe fanii ei americani.
În octombrie, Vladimir Umanets, fondatorul mişcării artistice "Yellowism", şi-a scris numele pe pictura "Black on Maroon", de Mark Rothko, expusă la muzeul Tate Modern din Londra. Acest artist de origine poloneză a pledat vinovat în procesul în care a fost acuzat de distrugere criminală a unei opere de artă şi a fost condamnat la doi ani de închisoare. Experţii sunt de părere că pictura ar avea nevoie de 18 luni de muncă pentru a putea fi restaurată, iar costul operaţiunii ar fi de 200.000 de lire sterline. La începutul acestui an, tabloul "Orange, Red, Yellow", de Mark Rothko, s-a vândut cu 53,8 milioane de lire sterline, stabilind un record de preţ pentru operele acestui artist.
Artistul Damien Hirst, recompensat cu prestigiosul Turner Prize, i-a încântat şi i-a frustrat în egală măsură pe rezidenţii localităţii Ilfracombe din comitatul Devon, prin sculptura "Verity", o statuie din bronz înaltă de 20 de metri, ce reprezintă o femeie goală şi însărcinată, care are braţul stâng ridicat, în care ţine o sabie. Această operă uriaşă, ce are o greutate de 25 de tone, a ajuns în portul oraşului, purtată de un camion de mare tonaj, în luna octombrie. Descrisă de unii ca fiind "minunată" şi "fantastică", iar de alţii ca fiind "îngrozitoare" şi "oribilă", sculptura le va oferi localnicilor destul de mult timp pentru a se obişnui cu ea, întrucât opera reprezintă un împrumut al artistului pentru această comunitate, unde va rămâne pentru cel puţin 20 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News