Vezi textele de lege care stabilesc că Zegrean era incompatibil
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a acuzat pe Augustin Zegrean şi Iulia Motoc că sunt incompatibili. Procedura îi dă dreptate lui Corlăţean, care invocă legea de organizare a CCR. Conform legii, Zegrean ar fi trebuit recuzat în momentul în care s-a antepronunţat în scandalul Ponta-Băsescu şi a spus că preşedintele trebuie să meargă la Bruxelles.
Zegrean spunea încă din luna mai că Băsescu ar trebui să meargă la Bruxelles. "La Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent", precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie.
Conform legii de oganizare a Curţii Constituţionale, legea numărul 47/1992, art. 14, se precizează care sunt condiţiile în care un judecător poate fi recuzat. Această lege face trimitere la Codul de Procedură Civilă, unde se precizează la articolul 27, punctul 7 următoarele: "Judecătorul poate fi recuzat dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă". Zegrean a făcut acest lucru în momentul în care a precizat că Băsescu trebuie să meargă la Bruxelles încă din luna mai.
În contextul acestei legi deciziile luate astăzi de CCR ar putea fi lovite de nulitate. Atât decizia ca Băsescu să reprezinte România la Bruxelles, cât şi neconstituţionalitatea votului uninominal ar puea fi lovite de nulitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News