Vezi motivele invocate de USL pentru revocarea lui Blaga
USL susţine în cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, că acesta nu ar fi dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară în beneficiul partidului din care face parte, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii în Senat.
În susținerea motivelor pentru care reprezentanții PSD și PNL cer revocarea din funcție a lui Vasile Blaga, aceștia invocă deciziile Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent prin care s-a "statuat că preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, întrucât acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa", informează Mediafax.
"De asemenea, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea Constituţională consideră că statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului Permanent, implică un plus de exigenţă în ceea ce priveşte actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune în mod exclusiv, şi în orice condiţii, cu privire la această instituţie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibilă cu această exigenţă", mai susţine USL în document.
Având în vedere cele prezentate, reprezentanții PSD și PNL susțin că președintele Senatului nu și-a onorat rolul constituțional, de a dovedi imparțialitate.
"Faţă de aceste considerente, majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", se mai precizează în document.
De asemenea, în solicitarea USL de revocare din funcție a lui Vasile Blaga se mai arată că, "lipsa susţinerii de către o majoritate în Senat a determinat o acţiune discreţionară din partea acestuia. În acest context, considerăm că încetarea exercitării funcţiei de preşedinte al Senatului de către domnul senator Vasile Blaga este o consecinţă juridică a unor negocieri politice, compuneri şi recompuneri de forţe politice", conchide documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News