Vezi cum îl ajută CCR pe Ponta să schimbe Legea pentru protecția președintelui Băsescu
Guvernu a modificat Legea referendumului. Ordonanţa prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.
Potrivit documentului intrat în posesia De Ce News, Guvernul arată că Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constituţionalitate exercitat de Curtea Constituţională şi că, prin Decizia 420/2007, Curtea Constituţională a constatat că modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constituţională.
Prin Legea 129/2007 s-a stabilit că articolul 10 din Legea 3/2000 va avea următorul cuprins: "Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum".
Ulterior, se mai arată în document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat în sensul că demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale care a fost publicată în Monitorul Oficial 247 din 12 aprilie 2012 și a intrat în vigoare pe date de 15 aprilie 2012.
"Considerăm că actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, nu ridică probleme de legalitate şi, mai mult decât atât, este în concordanţă cu cele precizate de Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, respectiv Deciziile Curţii Constituţionale 147/2007 şi 420/2007", este concluzia Guvernului.
De asemena, proiectul reglementează componenţa Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotărârilor de către acesta, precum şi posibilitatea BEC de a emite hotărâri în interpretarea legii, precum şi alte aspecte organizatorice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News