Data publicării:

Vezi condițiile în care elevii pot să nu frecventeze orele de Religie

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
ore religie
ore religie

Părinţii pot decide dacă copiii pot frecventa sau nu orele de Religie, materie la care elevii sunt înscriși din oficiu din clasa pregătitoare şi până în clasă a XII-a. În cazul în care părinții își retrag copiii de la aceste ore, situația școlară se va încheia fără această disciplină.

Prevederile fac parte din Legea Educaţiei Naţionale, care la articolul 18 scrie următoarele: "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie", scrie HotNews.

Pentru elevii care nu doresc să studieze religia, "Școala este obligată să asigure supravegherea acestor elevi. Ei pot merge la bibliotecă, să fie supravegheați de un cadru didactic. Dar regulamentul de ordine internă al fiecărei școli este cel care trebuie să prevadă ce se întâmplă, ce activităț trebuie să parcurgă elevii respectivi", au declarat reprezentanții Ministerului pentru HotNews.

Planul-cadru pentru învăţământul primar pus în dezbatere vineri, 15 februarie, de Ministerul Educaţiei prevede "Religia" ca materie ce face parte din "trunchiul comun" (adică este disciplină obligatorie) începând cu clasă pregătitoare. De altfel, Religia se predă deja la Clasă pregătitoare încă din septembrie anul trecut.

Vezi aici Planul cadru pentru învățământul primar

Legea Educaţiei Naţionale prevede însă clar procedura prin care materia devine opţională. Ce spune Legea Educaţiei Naţională în vigoare la acest moment:

 "Art. 18. - (2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplină Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

 Pe de altă parte, în Constituţia României nu apare nici o dată cuvântul "laic", dar Constituţia reglementează învăţământul religios.

 Constituţia României, Art. 32. - (7) "Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel