Vezi ce spune Iulia Motoc despre selecția judecătorilor de la CCR
Judecătorul Iulia Motoc de la CCR a declarat joi, la RTV, că "ar trebui să existe în România un proces mai transparent de selecție a judecătorilor CC" și a indicat în acest sens formarea unei comisii care să facă selecția. CSM ar putea fi o soluție în nominalizarea judecătorilor, a mai declarat Motoc.
"În ceea ce privește nominalizarea judecătorilor de la CCR, ea a fost concepută de Kelsen în acest mod. Kelsen, care este creatorul primii Curți Constituționale și a controlului de constituționalitate, și care a fost unul din cei mai democratici juriști ai acestui secol, a spus că judecătorii CC trebuie să fie profesori universitari de drept și care în același timp să nu fie magistrați de carieră. Așa se întâmplă în marea majoritate a statelor, nominalizările se fac de către partide politice, mai mult decât atât, membrii celei mai respectate CC din Europa, membrii CC a Germaniei, nu numai că sunt nominalizați de partide, sunt și membri ai partidelor politice. Nu spun că acest lucru este bine, spun că este ceva firesc și este modul în care nominalizările se fac în toate CC. Există în Spania și în Italia, pentru că sunt Curți care au mai mulți judecători, trei judecători care sunt numiți de către CSM", a declarat Motoc, întrebată ce părere are despre numirea politică a judecătorilor CCR.
"Cred că ar trebui să existe în România un proces mai transparent de selecție a judecătorilor CC, cel puțin a celor aleși de Parlament, asta cred că va trebui să existe, va trebui să existe nu numai poate CSM, dar și alte instanțe care într-adevăr să asiste la un proces care să aibă un alt grad de transparență, asta cred că se poate ameliora", a precizat ea. Întrebată dacă selecția ar trebui făcută de CSM, Motoc a spus că aceasta ar putea fi o soluție. "Nu numai din partea CSM, aceasta ar putea să fie o soluție, ar trebui să fie o comisie formată din mai mulți membri ai societății civile, din profesori universitari și așa mai departe, care să participe la aceste modalități de selecție în care să se țină cont de competențele care rezultă din CV-urile respective, CV-uri care la rândul lor pot să fie mai mult sau mai puțin credibile și din discuțiile pe care le au cu candidații respectivi", a punctat judecătorul CCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News