Data publicării:

Vezi aici ghidul pentru recuperarea taxei auto

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

E momentul oportun pentru recuperarea taxei auto. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că măsura nu este conformă cu legislaţia europeană. Prin urmare, românii care au plătit taxa pe poluare în perioada iulie 2008 - aprilie 2011, pot cere în instanţă banii înapoi.

Pentru început trebuie să completaţi o cerere de restituire a taxei. Cartea de identitate a autovehiculului, certificatul de înmatriculare şi chitanţa de plată a taxei sunt acte necesare atât în original, cât şi în copie.

Pentru completarea dosarului mai aveţi nevoie de o dovadă a primei înmatriculări a autovehiculului în străinătate şi de o declaraţie pe propria răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România.

De asemenea, maşina trebuie să aibă o expertiză tehnică efectuată de RAR, care să evidenţieze gradul de depreciere a maşinii.

În urmă cu circa două luni, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

Curtea a precizat că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.

Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.

Guvernul a decis atunci constituirea unei comisii care să stabilească dacă opinia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto.

Citeşte şi:

Cum recuperezi taxa auto. Statul trebuie să despăgubească 40.000 de români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel