Vestigii istorice de pe vremea mitropolitului Bănulescu-Bodoni, descoperite la Chișinău / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Iulian Rusanovschi
Sursă foto: Facebook Iulian Rusanovschi
Vestigiile unei clădiri istorice, vechi de 200 de ani, au fost descoperite în Chișinău.

Urmele unei clădiri istorice importante, care ar fi casa lui Toader Săbău și care între 1942-1944 a fost sediul Muzeului Bisericesc organizat de Paul Mihail, în care a locuit mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni la începutul secolului XIX, au fost descoperite în Chișinău, de o echipă de arheologi condusă de istoricul Sergiu Musteață.

Săpăturile arheologice au început pe locul unde sa aflat prima biserică din Chișinău, actualul bulevard Grigore Vieru, la inițiativa asociației „Monumentum”, condusă de avocatul Iulian Rusanovschi. Inițiativa a fost susținută și de către Pretura Sectorului Râșcani a Primăriei Chișinău.

Pe 5 noiembrie 2021, în cadrul săpăturilor, a fost descoperit subsolul fostului Muzeu Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail, unde anterior locuise Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni.

„Descoperire istorică! Astăzi (n.red. 05.11.2021) echipa de arheologi condusă de domnul Sergiu Musteață și susținută de către Pretura Sectorului Râșcani a Primăriei Chișinău, la inițiativa Asociației MONUMENTUM, a început săpăturile arheologice pe locul unde sa aflat prima biserica din Chișinău - actualul bd. Grigore Vieru. A fost identificat subsolul fostului Muzeu Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail, unde anterior locuise Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Mulțimii sincere Primăriei Chisinai și domnilor arheologi”, a scris Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook. 

Ulterior, pe 6 noiembrie 2021, au fost decopertate treptele clădirii Muzeului Bisericesc, calificate de avocatul Rusanovschi drept „vestigii istorice foarte importante pentru Chișinău”. În aceeași zi, la finalul lucrărilor, au fost descoperite și scările pe care se urca Bănulescu-Bodoni de la demisol în casa Eparhială. 

Săpăturile arheologice au continuat și duminică, 7 noiembrie 2021. În timpul lucrărilor au fost descoperite scările ce asigurau accesul în clădire, dar și anumite obiecte de metal. 

Se propune conservarea și valorificarea vestigiilor istorice

„Revin cu noutăți de la Șantierul muzeului bisericesc. Astăzi (n.red. 07.11.2021) au fost descoperite scările laterale care Asigurau accesul in clădire. De asemenea au fost identificate obiecte de metal și anume balamale de la Ușa scării. A fost identificată o porțiune de la cornul unei căprioare care probabil fusese utilizată ca element de decor interior. Intrarea in subsol încă nu a fost identificată”, a scris Rusanovschi. 

Istoricul Sergiu Musteață, cel care conduce echipa de arheologi, își exprimă speranța că vestigiile vor fi conservate și valorificate, iar proiectul ar putea deveni un exemplu de arheologie urbană. 

„Weekend-ul nu a trecut în zadar. Vă anunțăm cu o satisfacție deosebită că echipa noastră a descoperit urmele unei clădiri istorice foarte importante pentru istoria urbei - casa lui Toader Săbău în care a locuit mitropolitul Bănulescu-Bodoni la începutul sec. XIX și care între 1942 și 1944 a fost sediul Muzeului Bisericesc organizat de Paul Mihail, care din păcate a fost demolată de autoritățile sovietice în 1959-1960. Noi sperăm că aceste vestigii să fie conservate și valorificate adecvat. Acest proiect ar putea deveni un exemplu de arheologie urbană...”, a scris Sergiu Musteață pe pagina sa de Facebook, scrie Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel