Data publicării:

Vești rele dacă ți-ai planificat vacanța în Italia vara asta: Valul de căldură din sudul Europei generează probleme de siguranță

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Vânturile din Africa de Nord ridică temperaturile în sudul Europei, inclusiv în Italia și țările din Balcani.  

Alegeri prezidentiale 2024

Opt orașe din Italia au primit avertizări de caniculă, cu temperaturi de peste 39°C anticipate în unele părți ale țării.

Săptămâna trecută, autoritățile din Grecia au fost nevoite să închidă Acropole din Atena deoarece temperaturile au depășit 40 de grade în mare parte din centrul și sudul Greciei, în timp ce temperaturile de-a lungul coastei turcești au fost cu 12 grade mai ridicate decât de obicei pentru acest sezon.

Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris a determinat organizatorii să-și facă griji pentru siguranța sportivilor, iar orașele de pe întregul continent fac adaptări pentru a face față căldurii extreme.

Cercetătorii examinează impactul căldurii extreme asupra corpului


Temperaturile foarte ridicate și umiditatea pot cauza deteriorarea corpului uman pe o perioadă îndelungată. Cum Europa se confruntă cu temperaturi în creștere, cercetătorii recreează artificial căldura și umiditatea în tancuri pentru a vedea cum ar putea eșua organele noastre.

La Universitatea Roehampton din Londra, profesorul Lewis Halsey cercetează ce se întâmplă cu corpul uman atunci când suferă de epuizare termică.

El spune că oamenii vor reacționa diferit în funcție de vârstă, condiție fizică și eventuale complicații de sănătate.

"Oamenii sunt extrem de buni la transpirație, suntem printre cei mai buni transpiratori din regnul animal," spune el.

"Dar dacă în aer există deja prea multă apă, transpirația nu are unde să meargă și doar curge de pe corpul nostru pe podea."

"Dacă [temperatura] depășește 40 de grade, atunci intrăm într-o zonă de risc," adaugă el. "Organele pot începe să eșueze sau cel puțin să funcționeze mai puțin optim. Motivul pentru aceasta poate fi ceea ce se numește denaturarea proteinelor. Astfel, forma lor se schimbă și unele dintre ele încep să se desfacă."

Căldura care a cuprins părți ale continentului îi forțează pe bătrâni să rămână în casele lor. Părinții încearcă cu disperare să răcească copiii - care nu și-au dezvoltat încă capacitatea de a-și regla temperaturile corpului. Medicii spun că aceste grupuri sunt cele mai vulnerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel