Data actualizării:
Data publicării:

Vești proaste pentru apicultorii români: Familii întregi de albine, ucise de un virus. "Până în aprilie, mai pot fi surprize"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Primăvara a venit cu temperaturi plăcute, dar şi cu multă muncă. La sate se lucrează la igienizarea păşunilor, se plantează puieţi, apar primele flori. Deja, în zilele călduroase albinele ies din stup. Din păcate, pentru unii apicultori ieşirea din iarnă nu a venit tocmai cu veşti bune.

Apicultorii din judeţul Hunedoara, dar nu numai ei, trebuie să facă faţă problemelor apărute peste iarnă în stupine. Un parazit a afectat populaţiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp şi corect. Din păcate, foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.

"Din păcate, avem probleme la nivel de judeţ şi nu numai la nivel de judeţ. La nivel de ţară, în primul rând, anul trecut a fost o infestaţie foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii, în timpul verii, au susţinut că nu există infestaţie, că familiile sunt foarte puternice şi au minimalizat şi tratamentele şi le-au început târziu. Foarte multe familii, la ora asta, au dispărut, așadar au murit foarte multe familii. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize", spune Tiberiu Korb, potrivit Rador.

Care este soluția

Soluţia pentru stoparea infectării stupilor este folosirea tratamentelor, chiar şi în această perioadă. Este nevoie de atenţie şi de utilizare a unor benzi speciale, avertizează reprezentantul apicultorilor din Hunedoara. De altfel, apicultorii pot solicita consultanţă la sediul Asociaţiei Crescătorilor de Albine.

"Ceea ce a mai rămas din familiile respective trebuie unificate şi făcut de tratamente. Sunt foarte multe soluţii de a face tratamente şi trebuie puse aceste benzi pentru că albinele, prin atingere, îşi mai revin. Să ştiţi că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărați şi le spun, totuşi, să le pară bine pentru că am făcut nişte cantităţi de miere. Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele", mai spune Tiberiu Korb.

În judeţul Hunedoara activează circa 1.000 de apicultori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel