Veste proastă pentru industria auto. Nichelul este tot mai scump
Data publicării:
Autor: Simona Haiduc
WhatsApp
Analiștii spun că nu este decât începutul
Analiștii spun că nu este decât începutul
Alt scenariu negativ este pe cale să se împlinească. Prețul nichelului a atins, la bursa din Londra, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Iar analiștii avertizează că nu este decât începutul. 

Care este motivul, ce anume a propulsat prețurile la asemenea valori nemaivăzute în ultimii mai bine de 10 ani? Răspunsul este simplu: în primul rând contextul geopolitic și, în al doilea rând, cererea tot mai mare din partea marilor producători auto. Este adevărat, mai trebuie adăugat și reducerea stocurilor de materii prime, dar și temerile legate de o posibilă penurie pe pială. Un fel de lanț al slăbiciunilor care apasă asupra prețurilor. 

Concret, la Bursa de Metale din Londra (LME) prețul contractului futures cu livrare luna viitoare la nichel a crescut, luni, cu 1,3%, până la 25.055,5 dolari pe tonă. Așa ceva nu s-a mai înregistrat din 2011, iar analiștii, consultați de agenția Reuters, sunt de părere că evoluția va urma același trend ascendent. Partea proastă este că nu se știe ce anume ar putea stabiliza situația de pe această piață. 

A crescut în două luni cât aproape într-un an

În acest context, trebuie menționat că, în 2021, valoarea metalului a crescut, la bursă, cu 25% și cu 21% numai de la începutul acestui an. În același timp, după cum notează, în context, agenția menționată, stocurile de nichel din depozitele monitorizate de bursa LME au scăzut cu aproximativ 69% din aprilie anul trecut, până la 83.300 de tone. Este evident că, în aceste condiții prețul nu are cum să scadă. Cel puțin deocamdată. 

Vânzările ridicate de vehicule electrice stimulează cererea de metale industriale, inclusiv de nichel, pentru producția de baterii. În plus, tensiunile actuale din Europa de Est și riscul asociat de întrerupere a aprovizionării cresc volatilitatea pe piață, au adăugat experții.

Citește și Plafonare prețuri energie. Ciolacu: Dacă nu se dă o lege în Parlament, se va prelungi această ordonanţă

Și o veste ceva mai bună. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni, după ce preşedintele american Joe Biden a acceptat să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Ucraina în cadrul unui summit. Astfel, la Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă în Europa, erau în scădere cu 5,6% până la 69,60 euro pentru un Megawat-oră în jurul orei 9.06 a.m.

Livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, au fost limitate în ultimele luni iar potrivit grupului Gazprom motivul pentru această situaţie este cererea redusă din partea clienţilor, scrie Bloomberg. În paralel, livrările robuste de gaze lichefiate, livrările de gaze din Norvegia şi temperaturile ridicate au ajutat la contracararea declinului livrărilor ruseşti şi au dus la scăderea preţurilor de la valorile record atinse în luna decembrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel