Data publicării:

Veste bună pentru părinții care au copii până-n 8 ani: 4 zile lucrătoare pe lună stau acasă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ / Imagine de Pexels de la Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ / Imagine de Pexels de la Pixabay

Părinţii care au copii cu vârsta de până la 8 ani vor putea solicita patru zile lunar de telemuncă. 

"La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la opt ani beneficiază de patru zile pe lună de muncă la domiciliu sau un regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii", prevede propunerea legislativă iniţiată de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, proiect la care au subscris mai mulţi senatori şi deputaţi PNL, conform Agerpres.

Proiectul transpune în legislaţie o directivă europeană din 2019 şi are ca principal scop susţinerea natalităţii, aflată momentan în declin, dar şi să realizeze un echilibru între viaţa profesională şi cea privată a familiilor care au copii până la opt ani. Măsuri similare se aplică deja în Suedia, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Belgia care oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil incluzând telemunca. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Românii se pot angaja sau încheia un contract chiar şi în zile nelucrătoare 

Conform noilor prevederi, un angajat își poate începe sau încheia raportul de muncă și într-o zi nelucrătoare. Legea prevede că înregistrarea unui contract de muncă în registrul general de evidență a salariaților (Revisal) trebuie să se facă cel mai târziu cu o zi înainte de începerea activității. Situația este similară și în cazul încetării relațiilor de muncă, când termenul limită este chiar ziua în care angajatul și-a încheiat activitatea.

”Debutul relației de muncă vizează, practic, două momente distincte, cel al semnării contractului individual de muncă și cel din care produce efecte juridice, fiind explicită obligația de a înregistra elementele contractului în registrul general de evidență a salariaților și de a-l transmite cel târziu în ziua anterioară începerii activității. 

Dacă luăm în calcul situația în care contractul de muncă ar urma să înceapă într-o zi nelucrătoare cu caracter general, cum ar fi sâmbăta, duminica ori într-o de sărbătoare legală, situația nu ar fi diferită de cea în care prima zi din contract ar fi una lucrătoare, plata salariului fiind subsecventă prestației, adică în cazul în care este zi nelucrătoare și într-adevăr nu se lucrează, acest lucru nu afectează negativ nicio parte.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel