Data publicării:
Veste bună pentru judecători de la CAB: Alegerile pentru CSM, suspendate
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunță că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti i-au admis, vineri, o cerere de suspendare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai şase membri pentru viitorul Consiliu.
Conform comuicatului UNJR, Curtea a decis, de asemenea, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I si art. 57 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a decide neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului.
UNJR reamintește că prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 338/29.03.2016, suspendata in acest moment prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus declansarea procedurii de alegere pentru numai 6 membri ai CSM, fiind omise posturile a 8 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
"Este esential ca instanta de contencios constitutional sa stabilească cat mai repede daca interpretarea legii in varianta insusita de CSM este contrara sau nu legii supreme. Curtea Constitutionala este singura autoritate in masura, in acest moment, sa deblocheze situatia alegerilor de la CSM", a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.
Aceasta a calificat ca "un gest absolut incalificabil si iresponsabil" actiunea CSM de a solicita Senatului, tocmai in anul alegerilor, modificarea datei la care expira mandatele a opt membri CSM.
Citește și: Judecătorii au acționat în judecată CSM și cer sesizarea CCR
UNJR reaminteste ca rolul Consiliului Superior al Magistraturii este unul fundamental pentru Romania ca stat de drept si ca in orice actiune publica sau privata, in orice luare de pozitie, in oricare demers individual sau colectiv al membrilor sai, acest rol trebuie sa primeze inaintea oricaror interese personale sau de grup.
"UNJR solicita, in consecinta, tuturor membrilor CSM sa isi asume responsabilitatea publica a faptelor lor, care puteau conduce Consiliul la un blocaj absolut inacceptabil, in lipsa demersului nostru judiciar, consfintit in mod neechivoc si executoriu ca find unul legitim", a mai spus Dana Girbovan.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea situatiei, pentru a permite Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de a garanta independenta justitiei in interesul strict al cetatenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News